Пентагона обеща да следи плановете на Русия и Китай за създаване на лунна станция

Пентагона обеща да следи отблизо плановете на Русия и Китай за създаване на Международна научна лунна станция. Това заяви изпълняващият длъжността помощник-министър на отбраната за космическа политика Джон Хил, съобщава ТАСС.

Отбелязва се, че Хил говори за намеренията на американските власти по време на изслушване в един от подкомитетите на Комитета по въоръжените служби на Камарата на представителите на САЩ.

По-рано Русия и Китай подписаха меморандум за създаването на лунна станция. Представители на правителствата на двете държави – ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин и шефът на КНКА Джан Кеджиан се споразумяха за сътрудничество под формата на видеоконференция.

Меморандумът уточнява, че планираната лунна станция е предназначена „за мултидисциплинарна и многофункционална изследователска работа“ и се обмисля по-нататъшната перспектива за човешко присъствие на Луната. Споразумението предполага както съвместно планиране, разработване и изпълнение на проекта, така и представянето му пред световната общност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *