Преди 181 години е роден гениалният композитор Чайковски

Пьотр Илич Чайковски е роден на 7 май 1840 г. в уралското градче Воткинск, където баща му е командирован, за да управлява местния металургичен завод. В семейството му често се събират представители на местната интелигенция и Пьотр израства с музиката на Моцарт, Росини, Доницети и Белини.

Той от малък проявява музикалното си дарование, но когато е на десет години, го изпращат да учи в училище за юридически науки в Санкт Петербург. Завършва го и започва работа като чиновник в Министерството на правосъдието. Музиката обаче е голямата му страст и той постъпва в школата на тогавашното Руско музикално дружество. През 1962 г. е открита Петербургската консерватория и Чайковски се премества да учи там.

През 1864 г. създава първата си значителна творба – увертюрата “Буря” към едноименната драма на Александър Островски. Завършва образованието си с голям сребърен медал (най-високата тогавашна награда). Дипломната му работа е изпълнена под диригентството на на прочутия композитор и пианист Антон Рубинщайн, който е негов преподавател и инициатор за откриването на Консерваторията в Санкт Петербург.

На 26-годишна възраст, Чайковски заминава за Москва и става професор по музикална теория и инструментация. В следващите години той разгръща таланта си и пише различни произведения – оркестрови, камерни, песни и романси, увертюрата-фантазия „Ромео и Жулиета“, концерт за пиано и оркестър (1875 г.), балетът „Лебедово езеро“ (1876 г.), Симфония №4 (1877) и др.

През 1878 г. създава операта „Евгений Онегин“ и междувременнно напуска консерваторията, като се отдава изцяло на творчество. Живее при сестра си в Украйна, занимава се с музикална критика и пътува в Европа, опознавайки творчеството на други композитори. Създава операта “Орлеанската дева” и “Мазепа”, много оркестрови произведения, Концерт за цигулка, Втори клавирен концерт и др.

На 47-годишна възраст започва да се занимава с дирижиране, а през януари 1887 г. ръководи премиерата на операта му “Чародейка” в Большой театър. В края на годината започва турнета като диригент и композитор из Европа и Америка.

Продължава да твори усилено и създава шедьоврите си: Пета и Шеста симфонии, оперите „Дама пика“ и „Йоланта“, балетите „Спящата красавица“ и „Лешникотрошачката“ и мн. др. Неговите произведения се изпълняват в най-престижните концертни зали по света.

Гениалният руски композитор създава произведения във всички области на музиката в „златния век на руската музика“. Неговите творби извеждат до нов етап развитието на руската класика. Той съчетава в творбите си традицията на руската музикална култура и съвременната европейска музика. Наследството, което оставя след себи си, обогатява не само русктата но и световна музикална култура. Безсмъртните му произведения отреждат на Чайковски достойно място сред най-великите световни композитори.

Маестрото умира твърде рано (на 53 г.) , в разцвета на творческите си сили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *