НАСА прекратява договора със Space X за лунния модул

НАСА спря договора с компанията на Илън Мъск – Space X за разработването и създаването на лунен десант. Това съобщи официалният представител на космическата агенция Моника Уит, съобщава ТАСС.

В борба за договора, освен Space X, Blue Origin и Dynetics на Джеф Безос протестираха срещу решението за победата на компанията на Илън Мъск в Генералната администрация на САЩ. Документът предвижда създаването на модул за кацане на астронавти на повърхността на естествен спътник на Земята в рамките на програмата Artemis. НАСА информира Space X, че ще прекрати договора от 2,9 милиарда долара, докато „GAO разреши всички останали съдебни спорове, свързани с тази покупка“, каза Уит.

По-рано през април беше съобщено, че Space X ще изпрати астронавти на Луната. Организацията е спечелила свързан договор от НАСА. Състезанието включваше и Blue Origin на Джеф Безос, заедно с Lockheed Martin, Northrop Grumman и Draper, както и Dynetics. Според договора Space X ще трябва да достави четирима астронавти на космическия кораб „Орион“ до лунната станция. След това двама от тях ще бъдат изпратени на Луната от Starship, собственост на компанията Мъск.

През май 2020 г. НАСА представи международните споразумения от Артемида, които описват международните правила за изследване на Луната и добив на минерали на нейна територия.

Така например, според десет нови принципа, посочени в споразумението, сега се въвежда понятието „безопасни зони“ около бъдещите лунни бази. Освен това НАСА предлага публичен обмен на получени научни данни, както и регистрация на космически кораби на Луната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *