Европейската комисия погна Apple за неконкурентно поведение

Европейската комисия реши, че Apple е злоупотребила с господстващото си положение като собственик на App Store при разпространението на приложения за iPhone и iPad.

Според ЕК, която вече е била насочила към вниманието на корпорацията, използването на вградения в App Store механизъм за плащане, който е задължителен за всички iOS приложения, „извива“ ръцете на конкуренцията в областта на поточното предаване на музика.

Антитръстовото разследване срещу Apple започна в Европа миналата година, след като от Spotify първи нададоха вой. Шведската стрийминг услуга се оплака от лицензионните споразумения на Apple, изискващи 30% от всички плащания от абонати, които се абонират през App Store.

Освен това на разработчиците на приложения за iOS е забранено да добавят информация към потребителите, че те могат да се абонират по други начини, например чрез уебсайта. Това изискване на Apple предизвика критики и от Европейската комисия.

Apple вижда ситуацията в съвсем различна светлина и нарече действията на Европейската комисия „противоположни на лоялната конкуренция“. „Spotify се превърна в най-голямата музикална абонаментна услуга в света и ние се гордеем с ролята, която изиграхме в това“, заяви Apple в изявление от „CNBC“.

Документът, публикуван днес от Европейската комисия относно Apple, се нарича „изложение на възраженията“. Публикуването му не означава край на разследването – сега обвинената корпорация трябва да представи отговорите си на регулатора. В допълнение към Spotify, Apple също е получила жалби от Telegram messenger и разработчика на видеоигри Epic Games до Европейската комисия относно правилата на App Store.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *