Renault спира разработката на нови дизелови двигатели

Френският автомобилен производител Renault спря да разработва дизелови двигатели. Това заяви изпълнителният директор на компанията Лука де Мео.

Renault вече няма да инвестира в проекти за създаване на двигатели от ново поколение, но ще продължи да адаптира съществуващите агрегати към новия екологичен стандарт Euro 7.

Разработването на хибридни и изцяло електрически двигатели сега ще бъде основният фокус на компанията. Планира се до 2025 г. делът на хибридните и изцяло електрически модели на Renault да достигне 15% от общите продажби, а до 2030 г. тази цифра ще бъде 30%. Renault възнамерява напълно да изостави дизелите след пет години в полза на хибридите.

Honda, Mitsubishi, Nissan, Porsche и Volvo преди това са се отказали от разработването на нови дизелови агрегати. Освен дизеловите двигатели от новото поколение, Audi се отказа и от създаването на бензинови двигатели. Jaguar планира да бъде напълно електрически до 2025 година. Ford също възнамерява да електрифицира състава си до 2030 година.

Според резултатите от миналата година, според агенция „Автостат“, в Руската федерация са продадени около 111 хиляди нови леки автомобила с дизелови двигатели. Тази цифра е с 20% по-малка в сравнение с предходната година. Като се има предвид, че продажбите на дизелови превозни средства значително са намалели на пазара, през годината техният дял е намалял с 8,5% до 7,5%.

Най-популярната марка автомобили с дизелов двигател сред руските автомобилисти е BMW. Миналата година тези автомобили са продадени 30,4 хиляди бройки, което е с 2% повече от 2019 година. Второто място зае автомобилният производител Mercedes-Benz (14,5 хиляди бройки; + 3%).

Автомобилите Toyota с дизелови двигатели са продадени 13 700 броя през миналата година, което е с 38% по-малко в сравнение с 2019 г. Също така автомобилите с дизелови двигатели са популярни сред руснаците: Volkswagen (8,6 хиляди единици; -21%) и Renault (6,4 хиляди единици; -25%). Всяка от тези марки е имала продажби на дизелови автомобили под 6 хиляди бройки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *