Красимир Вълчев не смята да отменя външното оценяване след 4-ти и 10-ти клас

Mинистърът на образованието и науката Красимир Вълчев не възнамерява да предлага на това Народно събрание отмяна на Националното външно оценяване в 4-ти и 10-ти клас. Това заяви той пред „БНТ“.

„Считам, че епидемичната ситуация през юни, когато изпитите се провеждат, ще бъде по-лоша, отколкото е сега. Дадохме възможност 1-3 клас да се удължи с три седмици учебната година, 4-6 клас с две седмици. 313 училища избраха тази възможност. Над 300 училища ще учат през юни за сметка на декември“, каза още министърът.

Той сподели, че желанието от началото на учебната година е да има максимум присъствено обучение, но осъзнава, че то не може да се реализира. „Ако върнем всички ученици, рискуваме след това всички отново да останат вкъщи“, допълни Вълчев.

„Януари, февруари са най-епидемичните месеци всяка година. Ние през януари имахме относителен късмет, нашите мерки дадоха ефект. Успяхме да направим така, че близо половината ученици да учат през целия месец и това е най-добрата новина.

„Доказа се тезата, че малките деца не са основните заразители. Колкото по-малки са децата, по-малко рецептори имат, по-малко репликират вируса, безсимптомните преносители по-малко заразяват. Не са проблемът децата. Проблемът е класната стая“, каза още Вълчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *