ОБРАТ: Боби Михайлов оттегли оставката си

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов неочаквано оттегли подадената от него оставка през октомври 2019 година. Той се заръща начело на организацията се след 558 дни отсъствие.

Това стана на днешния Изпълнителен комитет на централата. През последните 18 месеца изпълняваш ролята на временен президент бе Михаил Касабов, който бе избран за вицепрезидент на последния конгрес през 2018 година. 

353 клуба са били поискали той да си оттегли оставката, обяви Михайлов. Нямало политически, когато я е подал, сега също политическата конюнктура нямала значение за завръщането му.

„Тогава имаше много напрежение, имаше много интриги, лъжи, клевети. За това, че едва ли не това е една корупционна среда. Аз тогава се оттеглих, за да може БФС да работи спокойно. По различни причини моите колеги не можаха да свикат Конгрес по различни причини. Минаха всички проверки. Те продължиха 1 година. Те не откриха нито едно нарушение от БФС. Гордо мога да дойда пред вас, починах си. Беше ви скучно без мен.

Видях грешки в себе си, видях грешки и в моите колеги. Връщам се да организиране другата година един редовен Конгрес, който всички желаещи да имат достатъчно време да представят своите идеи. Сега юристите говориха повече от футболните хора. Сега за всички ще е ясно, че догодина ще има редовен Конгрес. Там всички ще могат да се кандидатират. Не видях футболът да се е подобрил. Аз съм отговорен човек. Не на последно място с моята подкрепа на колегите от Изпълкома. 353 клуба е повече от достатъчно да се спечели 1 Конгрес. Тези клубове желаят президентът да си довърши мандата, да си направи четиригодишния отчет. Да се спести и излишно харчене на средства за 8-9 месеца да се правят два Конгреса.

И тогава казах и сега – политически натиск нямаше. Аз съм щастлив, че БФС е толкова кристално чист от вътрешни, външни одити и от най-компетентните органи. Това е смисъл да се направи един редовен Конгрес. Всички кандидати ще знаят, че са за един определен период от време. Ако сега имаше Конгрес и той се събира само да приеме или не оставката. Така че Димитър Бербатов да заповяда, когато е редовният Конгрес. Той трябва да убеди хората в неговите идеи. Футболните клубове избират.

Гласувано бе да се отмени Конгресът на 25 май, защото няма правна причина за това. Следващия път ще говоря повече за формата. В момента не знам дали ще се кандидатирам за президент.

Трябва да се стегне администрацията, трябва да се търсят нови хора. В момента бюджетът на БФС 16 милиона, това са 5 милиона по-малко. Трябва да засили работата с УЕФА. Някакви хора имали връзки с УЕФА. Трябва да се намерят спонсори. Имам нещо предвид. Те са там, защото аз съм пратил там. Връщам се пълни сили да работа за българския футбол.

Според мен първенството е интересно. Националният отбор е ясно, всички знаят причините, но трудно се намира решение. Сега ще стегнем редиците, после всички желаещи ще отидат на Конгреса. Вчерашната пресконференция на Бербатов не води до моето решение. Пожелавам му успех на Конгреса. Той ще има достатъчно време да се подготви.

Аз съм бил години член на Изпълкома на УЕФА. В началото с Мишел Платини, който беше против системата ВАР. Той искаше за себе си да признае само технологията на голлинията. След това бях с Чеферин. Той също беше против, но технологиите напредват. Но тези лиги са забранени от УЕФА и ФИФА. Единственият позволен турнир беше в скандинавски държави. В УЕФА никой няма да позволи да се случи проект като Суперлига“, каза Михайлов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *