Феручо Ламборгини: Човекът, който успя да се опълчи на Енцо Ферари

Роден на 28 април 1916 г., в Ренацо ди Ченто, малко селце в Италия. Още от ранна възраст има интерес към механиката и учи в Болоня технически науки. По време на Втората Световна война служи като механик, а след края и създава фирмата си „Lamborghini Trattrice“ в Ченто.

Започва да купува стари военни машинии и да ги преобразува във селскостопански. Първият създаден от него трактор е за баща му – Антонио, който се занимава с фермерство. Сглобява го от частите на няколко различни превозни средства.

През 1950 г. създава първия трактор, изцяло направен от Lamborghini, а до средата на 50-те се превръща в един от големите производители на земеделска техника в Италия. Младият предпремач започва производство и на хеликоптери, а страстта му към спортните коли го насочва и към производството им.

Всеизвестна е знаменитата разправия между Феручо и неговия съсед – „Комендаторе“ Енцо Ферари. Тя се разнася като легенда и до днес, а резултатът е още по-известен – Ламборгини създава фирма за производство на автомобили. Първото Lamborghini 350GT амбициозният инженер представя през 1964 година. Конкуренцията между двата колоса в автомобилната индустрия продължава и до днес.

През 1972 г. по време на световната петролна криза Ламборгини продава своя автомобилен завод. След продажбата „Lamborghini“ преминава през няколко собственици и е една от най-добрите компании-производители на луксозни автомобили в света. До днес е запазен стилът на инженерната мисъл на своя създател. Духът на италианската марка превъплъщава мощта на стилния италианския дизайн.

Винаги търсещият предизвикателства Феручо, след като продава завода си, започва да се занимава с лозарство в Борго Паничале, Умбрия. Вината, които произвежда придобиват световен успех.

Големият Ламборгини умира през 1993 гoдина на 76 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *