Учени откриха неочаквани организми на дъното на океана

За първи път изследователи са регистрирали движението на морски гъби, за които преди се е смятало, че са заседнали организми. Неочакваното откритие е съобщено в статия, публикувана в списание „Current Biology“.

Учените са изследвали подводните планини на хребета Лангсет в Арктическия океан с помощта на безпилотно подводно превозно средство. Те открили отпечатъци, оставени от морски гъби – многоклетъчни животни, които са прикрепени към дъното и филтрират водата, снабдявайки се с хранителни вещества. Те са лишени от тъкани и органи и са съставени от различни клетки, които образуват както повърхността на тялото, така и вътрешните канали, през които преминава водата.

Има доказателства, че гъбите всъщност са в състояние да се движат поради свиването и разширяването на телата. Това им позволява да избягват неблагоприятни условия на околната среда, да намират места с голямо количество храна и да раздават след размножаване.

Изследователите са открили остатъци от спикули в гъбените следи – минерални структурни елементи, които изпълняват поддържаща функция и очевидно се отделят от тялото по време на движение. Експертите смятат, че подобни на шипове фрагменти могат да служат като източник на храна за други гъби. Изключени са алтернативни обяснения, като ефектите от бързите течения и спускането на наклон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *