Спасителят Аертон Сена (ВИДЕО)

Вероятно няма неразказана история за легендата на Формула 1 Аертон Сена, но все пак има такава, която е леко позабравена с течение на времето. По повод 27-годишнината от смъртта му, публикуваме разказ, който завинаги ще остане в спомените на един французин.

Сена остана в сърцата на хората с харизмата, добротата, човещината и вдъхновяващият му начин на шофиране по пистите из света. Именно точно такава е и тази история, която го прави още по-велик.

Датата е 28 август 1992, пистата е Спа. Пилотите са в процес на тренировка преди състезанието за Голямата награда на Белгия. Състезателят Ерик Кома от отбора на „Ларус“ губи контрол над болида и се разбива. Французинът губи съзнание от удара.

Непосредствено зад него е Сена, който без да се замисля, спира и се втурва да спасява живота на Кома, тъй като по онова време, за разлика от сега, болидите от Формула 1 бяха потенциални бомби. Бразилецът успява да изкара пилота от кокпита преди да пристигне помощния състав на пистата.

„Не помня нищо от деня, в който се случи злополуката, защото бях в безсъзнание около половин час. След това гледах по телевизията какво се е случило. Очевидно, спонтанната реакция на Сена е невероятна.

Ситуацията беше опасна. Пистата не беше чиста, други коли минаваха от там. Вероятно му е направило впечатление шумът от двигателя ми, тъй като оборотите бяха високи, а болидът ми бе пълен с гориво, което прави ситуацията много рискована.

Не в същия ден, но малко след това аз отидох при него и му благодарих. Не осъзнах веднага, че вероятно той ми е спасил живота, но след като говорих с механиците и видях в какво състояние е болида… Определено това е денят, в който, ако не беше Аертон, сега нямаше да говоря за това“, споделя Кома.

Две години по-късно, по време на Гран При на Сан Марино, Ерик по погрешка е пуснат от пит-лейна, излизайки на трасето при развяни червени флагове, заради фаталния инцидент на Сена. Маршалите на пистата трескаво се опитвали да дадат знак на идващия болид на „Ларус“ на завоя Тамбурело. Накрая Кома, преминава през медицинския екип и спасители, дори и медицински хеликоптер. Потресен от това, което вижда, Ерик решава да не участва на рестарта, след като вижда как медиците се опитват да съживят Сена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *