Започва Великата Страстна седмица

Последната седмица от земния живот на Господ Иисус Христос се нарича „Велика“ или „Страстна седмица“ – Седмица на страданията, прелюдия към вечния живот. Всеки ден от нея е наречен Велик и Свят, и през всеки един от тях Църквата възпоменава чрез специални богослужения пътя на Христос към Голгота.

Народни традиции и обичаи

През Страстната седмица не се работи никаква полска работа, както и в градината и къщата. Изключение се прави само за домакинската. В дните от Велики понеделник до Велика сряда се извършва голямото великденско чистене на къщата. Спазва се строг пост – без растителна мазнина.

Във Велики четвъртък не се работи никаква женска работа. Той е посветен на боядисването на яйцата. Трябва да се започне рано сутринта, преди изгрева на слънцето. Най – напред се боядисват червените, които имат целебна и магическа сила. Червеният цвят се свързва с кръвта на Христос, която той пролива на Кръста за спасението на света. С първото червено яйце се рисува кръст на челата на децата, а след това и на всички в семейството. След това се поставя при домашната икона.

След като яйцата са боядисани, стопанките се заемат с подновяване на кваса за хляб за цялата година. Добавят в него целебни билки, които се берат в сряда срещу четвъртък. Останалите билки се скълцват с чесън и сол и се добавят в храната на домашните животни – за да са здрави и плодовити.

На Разпети петък също не се работи. Той е най-тъжният ден за християните през годината. За да съпреживеят страданията на Спасителя вярващите спазват строг пост – пълно въздържание от храна и вода. За тези, на които им е трудно да издържат е позволено вода след обяд и след отслужване на Опелото Христово – хляб.

Късно вечерта на Разпети петък или на Велика събота след литургията, се месят обредните хлябове и козунаци. Приготвят се и голям брой малки хлебчета, върху които се поставя по едно червено яйце. Те са предназначени за раздаване на Великден. Следобяд на Велика събота се колят кокошка, пуйка или агне за приготвяне на празничната великденската трапеза. Великден бележи края на големите пости.

Вярвания, свързани с Великден

„Срещу Великден момите слагат пръстена си под възглавницата, и сънуват човека, за когото ще се омъжат. На самия Великден всеки може да си пожелае нещо, държейки пари или ценност в ръка и ако е праведен, ще го получи“, М. Проданова, „Български празници и традиции“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *