Разкрито е странно поведение на някои стари звезди

Учени от университета в Бирмингам откриха, че старите звезди се въртят по-бързо, отколкото се смяташе досега. Откриването на анормалното поведение на светилата се съобщава в статия, публикувана в списание „Nature Astronomy“.

Известно е, че с възрастта въртенето на звездите се забавя поради така нареченото магнитно спиране, което възниква в резултат на влиянието на магнитно поле.

През 2016 година учените, анализирайки движението на тъмните петна по повърхността на звездите, показаха, че звездите на същата възраст като Слънцето се въртят по-бързо, отколкото предполага теорията. В същото време по-старите звезди имат по-малко тъмни петна, което затруднява точните оценки.

За да прецизира скоростта на въртене, изследователският екип използва астросейсмологични методи, които измерват трептенията или режимите, причинени от звукови вълни във вътрешността на звезда.

Когато звездата се върти, тези режими се разделят на различни честоти, които могат да се използват за определяне на периода на въртене на звездата около нейната ос. Новите данни показват, че магнитното съпротивление при старите звезди наистина е отслабено.

Според учените резултатите от работата ще помогнат да се установи дали в бъдеще може да се очаква намаляване на слънчевата активност и вредни последици от промените в космическото време. Това изисква по-сложни модели на въртене на Слънцето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *