Днес е Лазарова събота

Лазаровден има подвижна дата, но е винаги в съботата, една седмица преди Великден. Наричан е още Лазар, Лазарица, Лазарова събота.

Православната църква посвещава този ден на Лазар, когото Исус Христос възкресил на четвъртия ден след погребението му в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство. Според писанията Лазар живял още 30 години в строг пост и бил провъзгласен за първи епископ на град Китион на остров Кипър.

Според народните представи това е денят на събуждащите се ниви, пасища и гори. За този ден най-важен ритуал е обичаят лазаруване. В него участват само моми до 17 годишни, които се наричат лазарки. Те се събират предварително, както коледарите, за да си припомнят стари и да усвоят нови песни за празника.

На Лазарица пременени в народни носии, закичени с венци и свежи цветя, лазарките на групи обикалят домовете и пеят празнични обредни песни, пожелавайки плодородие. Стопанката пък кара лазарките да подскачат високо и да потропват с крака, за да се плодят домашните животни. Дарява ги с яйца и парички, дава им залък питка с мед, за да има берекет. Яйцата по-късно момите боядисват за Великден.

Всяка стопанка чака с нетърпение лазарките и гледа да не подминат нейния дом. Вярва се, че те носят щастие, чистота и мир на семейството. „Ако те забравят лазарките, забравя да те посети и доброто през годината“.

Освен къщите лазарките обикалят и засетите ниви, където също изпълняват песен – пожелание: „Къде ние заминале, родило се, преродило, та на земня натегнало: от два класа кутел жито, от два грозда бъчва вино“.

След като обиколят селото, те отиват на площада и там изиграват ритуалното си хоро, хванати в дълга редица и подредени по възраст или по бой (ръст). Момите на този ден показват зрелостта си, т.е. те се представят в обществото. Веднъж взела участие в лазаруването, всяка девойка може вече да се омъжи.

В наши дни (където обичаят все още се изпълнява) лазарки са малки момичета от 4 до 12 годишна възраст. Организират се обикновено от местното читалище, съвместно с екипите от детската градина и училището.

Традиционна храна за празника: празнична питка (содена или с квас), мед, баница с лапад, ястия с коприва, киселец, лапад. Позволено е да се яде риба.

Имен ден празнуват: Лазар, Лазарина, Лазара, Лозан, Лозана.

„Вила мома три венци зелени:първи вила от росен ми здравец, втори вила от бяла пшеница, трети вила от червен трендафил. Тоз що вила от росния здравец, него го е по село хвърляла – да е село весело и здраво. Тоз що вила от бяла пшеница, него го е по поле хвърляла – да е поле плодно, плодородно. Тоз що вила от червен трендафил, него го е на глава носила – да е мома румена, червена“ – Българска народна песен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *