Близка звезда има най-мощното огнище в галактиката

Учените са регистрирали най-мощния изблик, наблюдаван някога на Проксима Кентавър, най-близката звезда до Слънчевата система. Резултатите от изследването са публикувани в „The Astrophysical Journal Letters“.

Астрономите наблюдават Proxima Centauri през 2019 година в продължение на 40 часа с девет телескопа на земята и в космоса, включително космическия телескоп „Хъбъл“, радиотелескопният комплекс „ALMA“ и космическата обсерватория „TESS“.

През това време звездата роди ярка светлина, която е една от най-силните, записани в Млечния път. При ултравиолетовите вълни светилото стана по-ярко 14 хиляди пъти за няколко секунди.

Проксима Кентавър е червено джудже на около четири светлинни години от Слънцето. Планетата от земния тип Proxima Centauri b се върти около звездата, но животът на нея най-вероятно е невъзможен именно поради мощните изригвания, характерни за червените джуджета.

Това събитие беше наблюдавано на 1 май 2019 г. и продължи само седем секунди. Въпреки че не произвеждаше много видима светлина, той отделяше огромно количество енергия под формата на ултравиолетова и милиметрова вълна. Като цяло наблюдаваното изригване е около 100 пъти по-мощно от всяко подобно излъчване, наблюдавано на Слънцето от Земята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *