ГЕРБ върна мандата на Румен Радев за съставяне на правителство

Номинираният за премиер ГЕРБ-СДС Даниел Митов върна на президента Румен Радев проучвателния мандат за съставяне на правителство, който беше връчен на 20 април, след като стана ясно, че от коалицията няма да успеят да намерят подкрепа за предложения от тях проектокабинет.

„Коалицията ГЕРБ-СДС направи честно, открито и прозрачно усилие да проведе разговори с политическите партии, с които смятахме, че бихме могли да водим разговори за съставяне на кабинет. Бяхме подготвени с екип, с политики. За съжаление тези политически партии арогантно и безотговорно проявиха политическа незрялост и отказаха разговори с нас. Тъй като обещахме да не бавим мандата, връщаме го обратно“. С тези думи Митов се обърна към президента, предавайки му мандата.

Припомняме, че новината за решението на партията съобщи по-рано днес премиерът в оставка Бойко Борисов след съвещание на ГЕРБ. В следващите дни ще стане ясно кога президентът ще връчи мандат на „Има такъв народ“ за съставяне на правителство.

Според Конституцията след като първия мандат не бъде реализиран, президентът ще връчи проучвателен мандат на втората парламентарна сила. От „Има такъв народ“ ще имат седемдневен срок да опитат да реализират мандата.

„Надявам се предоставеното време да бъде инвестирано в диалог за изграждане на доверие между политическите сили. България има нужда от стабилно правителстово, излъчено от българския парламент, на основата на споделени принципи и приоритети, само легитимно правителство, което се ползва с доверието на обществото, може да изведе България от кризата“, подчерта президентът Радев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *