98 години от рождението на Радой Ралин

„Смеха – и глухите го чуват, и слепите го виждат“. 23 април 1923 г., Димитър Стефанов Стоянов с литературен псевдоним Радой Ралин е роден в Сливен. Завършва гимназия в родния си град и право в Софийски университет.

По време на войната пише и издава антифашистки материали, заради което е арестуван. След 1944г. се занимава с редакторска работа, най-вече във в. „Стършел“, после в няколко филмови студии. Забележително е времето, прекарано в Студията за хроникални и документални филми., където създава поредицата документални филми „Фокус“.

Започва да пише поетични творби през 30-те години, в края на периода се появяват и първите му хумористични стихотворения. Творчеството до края на живота му е с акценти: неприемливите страни на действителносттта, която го заобикаля и безпокойство за човешкото в човека. Произведенията му стават много популярни и му създават името на най-добър сатирик в една епоха в която сатирата е опасно занимание.

Емблематичен за творчеството му е сборникът с епиграми „Люти чушки“, украсен с малка карикатура на Борис Димовски. Тиръжът е изгорен през 1968 г. в пещите на Полиграфическия комбинат в София както заради съдържанието си, така и заради илюстрацията, в която опашката на нарисуваното прасе оформя подписа на Тодор Живков, по това време ръководител на комунискическата партия и държавата. За наказание и авторът, и илюстраторът са уволнени. Запазват се обаче екземпляри, тайно изнесени в чужбина, и сборникът се появи отново на бял свят през 1990-а).

Радой Ралин работи във всички жанрове на сатиричното изкуство. Едно от най-известните му съчинения е сатиричният му роман-есе „Кадровикът Теофраст“. Автор е на множество сатирични спектакли, документални и игрални филми. Стихове, епиграми и други произведения на Радой Ралин са преведени на 37 езика.

Ралин впечатлява и остава в литературната ни история благодарение на живото си въображение и уникалната, спонтанно бликаща реч, която намира най-точните форми, за да изрази творческите му послания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *