Известният български композитор и диригент Пламен Джуров навърши 72 години

Пламен Джуров е роден на 21 април 1949 г. в гр. Плевен. Завършва средно образование в музикалното училище в родния си град. Висшето си образование завършва в Музикалната академия в София с три специалности: пиано – при проф. Мара Балсамова; дирижиране – при проф. Константин Илиев и композиция – при проф. Марин Големинов. Още като студент става лауреат на националния конкурс „Светослав Обретенов“. През 1984 г. специализира в Музикалната академия във Виена при Карл Йостерайхер.

Дългогодишен диригент е на камерния ансамбъл „Софийски солисти“ в София. Работата му с ансъмбъла започва през 1988 година. Всяка година организира десетки концерти на ансамбъла в София и страната, открива и разработва нови акустични пространства за публични концерти. Дирижирал е и стотици концерти в над 30 държави от Европа, Северна Америка, както и в Япония и Република Корея.

Пламен Джуров е преподавател в НМА „Панчо Владигеров” в София от 1989 година. От 1998 година е професор по дирижиране. Интересите му като композитор са насочени към оркестровите и камерно-инструментални жанрове. Автор е и на песни за детски, смесен и еднороден хор, вокална музика и др. Произведенията му са многократно отличавани и са изпълнявани с успех в редица държави.

Маестро Джуров е носител на поредица награди за композиция и дирижиране. Развива и активна обществена дейност. Той е сред учредителите на организации, свързани с българското музикално наследство – фондациите „Борис Христов”, „Панчо Владигеров”, „Петко Стайнов” и „Софийски музикални седмици”. Почетен гражданин е на столицата, а от миналата година и на родния си град Плевен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *