Суперлигата преклони глава пред феновете и другите клубове

Турнирът на гигантите Суперлига изчезна от футболната карта толкова бързо, колкото бе създаден. В официалното съобщение на сайта обаче се допълва, че клубовете ще продължат да настояват за промени в евротурнирите.

До решението се стигна, след като всички английски предствители оттеглиха подкрепата си и се отказаха от участие. Първата стъпка направи Манчестър Сити, като след това го последваха Челси, Манчестър Юнайтед, Арсенал, Тотнъм и Ливърпул. В Испания се разколебаха Барселона и Атлетико Мадрид, а в Италия – Интер и Милан.

Падна и първата глава в скандала. Оставка подаде изпълнителният вицепрезидент на „Манчестър Юнайтед“ Ед Уудуърд – един от двигателите на проекта.

Така се стигна до споменатото в началото изявление от ръководството на турнира, в което се посочва, че планът за реформа в европейския футбол и евентуалното създаване на нов турнир ще бъде преосмислен.

„Суперлигата е убедена, че актуалната ситуация в европейския футбол изисква промяна. Предлагаме нов турнир, защото действащата в момента система не функционира. Нашето предложение е насочено към това да се осигури развитие на спорта, като същевременно се гарантират ресурси и стабилност за развитието на футболната пирамида, включително помощ за цялата футболна общност, която е изправена пред финансови затруднения заради пандемията. Освен това, всички по веригата следва да получат завишени плащания от фонд „Солидарност“. Независимо от оттеглянето на английските клубове, които бяха принудени да вземат това решение под външен натиск, ние сме уверени, че предложението ни напълно съответства на законите в Европа, което беше потвърдено от днешното съдебно решение за защита на Суперлигата от действията на трети лица. Предвид обстоятелствата, ще предприемем съответните адекватни стъпки за трансформиране на проекта с ясната идея да предложим на феновете най-доброто възможно изживяване и в същото време да осигурим по-високи приходи за цялата футболна общност“, гласи изявлението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *