Мисията успешна: Първият полет на хеликоптер на Марс вече е факт (ВИДЕО)

Безпилотният хеликоптер Ingenuity направи първия си полет на Марс. Успешната мисия на космическата агенция бе предавана на живо до в официалния си канал в „YouTube“.

Експериментът се проведе рано сутринта и излъчването започна в 6:15 ч. ET. Според разписанието полетът отне около 40 секунди. По-късно командният център на НАСА получи телеметрични данни и снимка от марсохода Perseverance. Официалният акаунт в Twitter на националната космическа агенция приветства успешното приключване на тестовия полет.

Първият полет на устройството е продукт на усърдната работа по моделиране и планиране от инженери от НАСА. Атмосферата на Червената планета е по-разредена от атмосферата на Земята, поради което двигателят на хеликоптера трябва да полага повече усилия, за да го вдигне във въздуха. Отбелязва се, че лопатките на дрона се движат със скорост 2500 оборота в минута, докато 400-500 оборота в минута са достатъчни за хеликоптер на Земята.

Летящият апарат е оборудван с по-мощен процесор от Perseverance, който получава команди от земята и обработва данните, получени от камерите. Благодарение на хеликоптера, специалистите могат да изучават планински височини и места, които по очевидни причини не могат да бъдат достигнати от марсохода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *