Почина най-възрастната американка

В американския град Шарлот, Северна Каролина, почина най-възрастният жител на САЩ. Това съобщават от „Асошиейтед прес“. Според различни източници Хестър Форд е родена през 1904 или 1905 година.

През август 2020 г. роднини отпразнували нейния 116-и рожден ден, но „Gerontology Research Group“, която проследява и тества суперстолетниците, смята, че жената е била само на 115 години. Според доклада на агенцията Хестър Форд е починала на възраст от 115 години и 245 дни.

Американката се е омъжила на 14-годишна възраст и е родила първото си дете година по-късно. Общо тя има 12 деца, 68 внуци, 125 правнуци и повече от 120 праправнуци. До 108-годишна възраст тя никога не е била в болницата, живеела е в дома си без помощ и е посещавала църква всеки месец преди пандемията на COVID-19.

През 2020 г. се съобщава, че Хестър Форд „е запазила акъла си“. Била е в състояние да се храни сама и е ходила на кратки разстояния с проходилка. На въпрос за тайната на дълголетието си тя отговаря: „Просто живея правилно, това е всичко“.

След смъртта на Форд, Телма Сатклиф от Небраска и Мария Браняс Морера от Калифорния станаха най-старите американски жени. И едната, и другата жена навършиха 114 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *