В Бразилия откриха средство срещу коронавируса

Бразилски учени са установили, че полифенолният куркумин, открит в корените на куркума и използван като оцветител за храна, е потенциално антивирусно средство за лечение на ТОРС-CoV-2. Това се съобщава в статия, публикувана в списанието „Biomedicine & Pharmacotherapy“.

Известно е, че куркуминът има противовъзпалително и антиоксидантно действие, има потенциален антитуморен ефект, повишава ефективността на антибактериалната терапия и може да се използва и като антидепресант. Предишни проучвания показват, че куркуминът е способен да действа като антивирусно средство и да повлияе на имунния отговор срещу коронавируса на SARS-CoV-2.

Действието на куркумина срещу вируси се дължи на факта, че той влияе върху репликацията на инфекциозни агенти, инхибира важните протеазни ензими и също така предотвратява прикрепването на вирусната частица към клетката и заразяването ѝ. Доказано е, че полифенолът е по-ефективен срещу SARS-CoV-1, причинителят на тежък остър респираторен синдром, отколкото други естествено срещащи се съединения, включително хесперитин и кверцитин.

Той инхибира активността на 3С-подобната протеаза и папаин-подобната протеаза, които са необходими за размножаването на вируса и борбата с имунната система на гостоприемника. Очаква се куркуминът да може да намали вирусния товар в човешките клетки за по-кратко време в сравнение с други лекарства, предотвратявайки прогресията на COVID-19.

Моделирането показа, че полифенолът има двоен инхибиторен ефект върху способността на коронавируса да се свързва с клетка: той инхибира активността както на S-протеина, така и на ACE-2 рецептора, свързващ се с него, разположен на повърхността на клетките гостоприемници.

Според експерти ефектът на куркумина може да бъде изкуствено засилен с помощта на наночастици, които ще служат като носители на полифенолни молекули в тялото на пациента, а също така имат синергичен антивирусен ефект с него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *