Консултациите при президента за съставяне на новия кабинет започнаха (ОБНОВЕНА)

Президентът Румен Радев провежда консултации с представители на парламентарните групи в 45-ото Народно събрание, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство.

В 9:00 часа за консултации са поканени представители на парламентарната група ГЕРБ-СДС. „Ние сме готови и за опозиция, и за управление и за служебно правителство. И преди сме били в подобна ситуация, не ни е страх нито от проверки, нито от ревизии. Готови сме и за предсрочни парламентарни избори“. Това каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

От 10.15 часа държавният глава се срещна с представители на парламентарната група на „Има такъв народ“. След нея зам.-председателят на партията Тошко Йорданов заяви, че Ако избощо може да се стигне до кабинет, то ще е с другите 2 партии от протестите. „Ние в коалиция с партии от статуквото няма да влезем. Каквото сме казали, това ще направим“, допълни Йорданов.

На въпроса дали от втората по численост партия в парламента ще предложат кабинет, той посочи, че ще даде отговора, когато мандатът стигне до тях. „Знаете, че първите, които получават мандат са ГЕРБ, те трябва да решат, ние предварително не говорим какво ще се случи или да гадаем. Всяка една партия, отишла към парламента, трябва да е наясно с отговороностите, които носи. Ние ще направим това, което сме казали още преди изборите“, заяви Тошко Йорданов.

От 11.30 часа се състоя консултация с представители на парламентарната група на „БСП за България“. След срещата от партията столетница заявиха, че биха подкрепили правителство на втората по големина парламентарно представена партия „Има такъв народ“, ако социалистите бъдат потърсени за консултации. Евентуалната подкрепа обаче би била за политики и от БСП нямало да влизат в коалиция и да предлагат министри. Такава заявка даде лидерката на БСП Корнелия Нинова.

В 13.30 часа президентът разговаря с представители на парламентарната група на „Движение за права и свободи“. „ДПС няма да подкрепи правителство на партиите, които загубиха последните избори. Едната загуби над 300 000 гласа и 20 мандата, другата – 450 000 гласа и 37 мандата. Ние имаме скромен ръст – гласовете ни са с 20 000 повече и 4 мандата повече“, зави лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на срещата с Радев.

Консултацията с представители на парламентарната група на „Демократична България“ се състоя в 14.45 часа. Лидерът на ДБ Христо Иванов отбеляза, че „Демократична България“ е единствената партия, внесла промени в Конституцията. „Мястото на вашата коалиция е важно, защото в нейно лице десният избирател отново намери своето представителство в парламента. Отреди ви важна роля в 45-ото Народно събрание, но и не по-малка роля в общия политически ред в страната”, добави Иванов.

Срещата с парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“ започна в 16.00 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *