Антарктида изненада с биологичното си разнообразие

Новини от студения ъгъл на нашата планета – за първи път през последния половин век огромен айсберг се откъсна от ледената си обвивка и учените откриха удивителни неща на морското дъно в Антарктика.

С помощта на наблюдения от космоса беше възможно да се види голяма пукнатина, която се образува на ледения шелф Brunt. Голям айсберг, наречен A74, се откъсна от него.

Щастливо стечение на обстоятелствата помогна да се стигне до мястото на повредата и да се изследва дъното: наблизо беше изследователският кораб „Полярна звезда“. Учените изчакаха две седмици айсбергът да се отдалечи от рафта и след това отидоха да изследват територията без лед.

„Не разполагахме с точна информация за дълбочината на морето в този район. С помощта на ехолокацията установихме, че дъното е на разстояние около 550-650 метра от морската повърхност. След това спуснахме кабела, при в края на който бяха инсталирани камера и няколко сонара. на следващия етап отидохме на кораб по цялата разлома и събрахме данни за екосистемата, образувана под ледената покривка на Антарктида, „- каза Атън Пърсър, изследовател в дълбочина група по морска екология към Института за полярни и морски изследвания на Алфред Вегенер.

Първите изображения на морското дъно дадоха яснота на учените, че регионът, който е бил скрит в продължение на десетилетия от дебели пластове лед, има високо ниво на биологично разнообразие. Изследователите са открили множество организми, които са се заселили върху скали с различни размери. Повечето от тях играят ролята на естествени филтри в екосистемата на района. Учените също са забелязали на дъното морски краставици, морски звезди, поне пет вида риби и няколко вида калмари.

Освен това успяхме да съберем проби от вода и почва от дъното. Техният геохимичен анализ ще даде възможност да се разбере какво ядат морските обитатели на такава дълбочина, както и да се направят заключения относно процесите, причинени от глобалното изменение на климата в Антарктида.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *