Компанията на Илън Мъск ще изпрати хора на Луната

Компанията на Илън Мъск – „SpaceX“ ще изпрати астронавти на Луната. Организацията е спечелила съответния договор от НАСА, според уебсайта на космическата агенция.

„Това е още една вълнуваща стъпка в нашето пътуване обратно към Луната“, каза Кейти Лудерс, ръководител на програмата за пилотирани мисии на НАСА. В допълнение към SpaceX, компанията Blue Origin на Джеф Безос, заедно с Lockheed Martin, Northrop Grumman и Draper, както и Dynetics, също се състезаваха за правото да доставят хора на повърхността на земния спътник.

Очаква се космическият кораб „Орион“ да превози четири астронавти до лунната станция. След това двама от тях ще бъдат изпратени на Луната от Starship, собственост на компанията на Мъск. Разходите за създаване на система за кацане на космически кораб на повърхността на сателит ще струват почти 3 милиарда долара.

През май 2020 година НАСА представи международните споразумения от Артемида, които описват международните правила за изследване на Луната и добив на минерали на нейна територия.

Така например, според десет нови принципа, посочени в споразумението, сега се въвежда понятието „безопасни зони“ около бъдещите лунни бази. Освен това НАСА предлага публичен обмен на получени научни данни, както и регистрация на космически кораби на Луната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *