Разкрит е източникът на мистериозен космически сигнал

Две международни групи астрономи публикуваха нови данни за известния бърз радиовзрив FRB20180916B, при който неочаквано беше открито нискочестотно лъчение, нехарактерно за явлението. Резултатите, публикувани в „Astrophysical Journal Letters and Nature Astronomy“, разкриват възможния характер на източника.

FRB се наблюдава с европейска мрежа от радиотелескопи LOFAR, настроена на диапазон от 110 до 188 мегахерца, което е най-ниската честота, която антените могат да получат. Учените са успели да уловят 18 изблика, въпреки че FRB обикновено излъчват радиочестотно излъчване при високи честоти. По този начин източникът счупи рекорда за ниски честоти, въпреки че астрономите подозират, че той може да излъчва още по-нискочестотни радиовълни.

Нискочестотните изблици дойдоха по-късно от високочестотното радиоизлъчване. Тази периодичност показва, че източникът на FRB20180916B е двоична система, един от компонентите на която е неутронна звезда. Друга група учени наблюдават, че радиоизбликовете имат микроструктура и радиацията е 80% линейно поляризирана. Логично обяснение за тази вариация е „танцуващата“ магнитосфера на неутронна звезда.

Това от своя страна дава възможност да се изключи сценарият, при който радиацията възниква на голямо разстояние от обекта поради релативистки ударни вълни, създадени от частици, ускорени от магнитното поле на неутронна звезда и взаимодействащи с междузвездната среда.

FRB20180916B, намерен през 2018 г., е на 500 милиона светлинни години, което е достатъчно близо за източник на огромни количества енергия. Радио изблиците имат периодичен характер: те се повтарят на всеки 16 дни и лъчението се излъчва в продължение на четири дни с период на относителна почивка от 12 дни. Тази предвидимост го прави удобен предмет за изследване.

Бързите радиоизблици се случват в рамките на няколко милисекунди и са придружени от освобождаването на огромни количества енергия в космоса – вида, който Слънцето е излъчвало в продължение на няколко десетки хиляди години.

Повечето изследователи предполагат, че това мистериозно явление има естествени причини, например експлозии на свръхнова, сблъсъци на неутронни звезди, активни черни дупки или магнетари. Съществува обаче екзотична хипотеза, свързваща FRB с технологично напреднали цивилизации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *