На този ден преди 569 години се ражда Леонардо да Винчи

Преди 569 се ражда прочутият италиански художник, скулптор, архитект, инженер, изобретател, анатом, естествоизпитател – Леонардо да Винчи. Славата му се дължи най-вече на творбите му като художник – безсмъртни шедьоври, макар и малко на брой, но.познати на всички.

В малкото градче Винчи, Флоренция, на 15 април 1452 година, се ражда Леонардо ди сер Пиеро да Винчи. През 1456 г. семейството му се премества във Флоренция. Петнадесетгодишен започва да учи при един от известните флорентински живописци Андреа дел Верокио.

При маестрото младият Леонардо получава теоретична и художествена подготовка, както и разнообразни познания в областта на химията, металообработването, отливането на гипс, обработката на кожи, механиката. Увлича се по архитектурата, анатомията, математиката, сам изучава латински. От 1480 година вече има самостоятелно ателие. През този период да Винчи скицира „Мадоната с котката“, която така и не е нарисувал, но няколко скици са запазени до днес.

През 1482 година, Ленодардо заминава за Милано, където Владетел е Лудовико Сфорца – един от най-страшните и омразни тирани в цяла Италия. Той е сноб, обграден от гадатели и астролози, както и от художници и инженери. Владетелят поръчва на Леонардо да му изрисува родословно дърво, което да потвърди божествения произход на рода Сфорца.

В последствие го назначава в двореца, за да направи отводнителна система на банята и да измисли отопление. Същевременно да Винчи съчетава длъжностите на организатор, режисьор и сценограф на приемите на Лудовико. Измисля костюми, маски и механични устройства, които да забавляват гостите.

В този период геният Леонардо дава воля на въображението си и прави забележителни открития. Създава епични по мащаби устройства: машини за правене на дренажи; развива нови методи за земеделие; прави напоителни системи и конструира военни машини. Бележниците му отразяват непрестанните му открития. Той разбира, че илюминацията на малки атмосферни частици е причина за синия цвят на небето.

Изучава човешкото тяло и първи вижда как втвърдяването на артериите причинява сърдечни болести и смърт. Сред най-интересните му изобретения е предшественикът на днешния танк, който е направен едва през Първата световна война. През 1487 – 1495 година започва да гради първите големи планове за анатомически изследвания. През този период да Винчи създава „Дамата с хермелина“, както и прочутата си картина „Тайната вечеря“ в столовата на манастира „Санта Мария деле грацие“.

От 1500 г. Леонардо работи в Рим. През 1502 година постъпва на служба при Чезаре Борджия като военен инженер и пътува заедно с неговата свита при обиколките му в Италия. Възложено му е да огледа крепостите и укрепленията и „да направи в тях промени и преобразования, каквито той сметне за необходими“. През този период Леонардо съставя редица карти. Създава и шедьовъра „Мона Лиза“.

През 1516 г. заминава на служба при младия френски крал Франсис І. Леонардо да Винчи живее във Франция, в свое собствено имение и има постоянен доход за първи път в живота си. Три години по-късно умира, на 67 годишна възраст.

Освен че можел да пише еднакво добре и с лявата и с дясната си ръка, при това едновременно, Леонардо пишел и объратно – с огледало. Гениалният майстор на четката приема себе си най-вече като учен и инженер, а не като художник.

Той оставя огромно наследствоно за бъдещите поколения – стотици рисунки, чертежи, проекти, както и изследвания и рисунки на анатомичната структура на човешкото тяло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *