Очертава се светло бъдеще за 8K телевизорите

Само за четири години 4K телевизорите с голям екран може изобщо да излязат от пазара. Аналитичната агенция „Strategy Analytics“ съобщава за това на своя уебсайт.

Според експерти до 2025 г. популярността на телевизорите с матрична разделителна способност от 8K бързо ще се увеличи, което ще доведе до увеличаване на продажбите на устройства в този сегмент. Според експерти през 2021 г. ще бъдат продадени над един милион 8K телевизора, а до 2022 г. – повече от четири милиона. До 2025 г. Северна Америка и Китай ще бъдат водещите региони по степен на осиновяване, като около 25 милиона домакинства имат поне един 8K домакински уред.

Разглеждайки картината в доклада, продажбите на 8K телевизори през 2020 г. не достигнаха нивото, което производителите на хардуер прогнозираха. Пандемията на коронавируса не само намали покупателната способност на потребителите, но и отмени много спортни събития, като Олимпийските игри.

„Това е лишило производителите от възможността да разширят маркетинговите съобщения, в които да могат да предадат предимствата на 8K“, обясняват от „Strategy Analytics“.

В същото време цените на телевизорите остават на доста високо ниво, което мотивира потребителите да се замислят дали да не ги закупят в близко бъдеще.

„Дългосрочното приемане на 8K TV в крайна сметка ще бъде обусловено от доставки на панели и непрекъснат преход към по-големи размери на екрана“, каза Дейвид Уоткинс, директор на „Connected Home Devices“.

Производителите на 4K телевизии вероятно ще преместят всички свои производствени линии към нови телевизори, което ще доведе до изчезване на модели, които не са с резолюция 8K, от пазара. Преходът към 8K ще започне с много големи телевизори с размери от 70 „и ще завърши с 60“ оборудване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *