Мазните храни са полезни за мъжете

Учени от Университета в Уорчестър във Великобритания са установили, че диетите с ниско съдържание на мазнини намаляват нивата на тестостерон при мъжете, което увеличава риска от сърдечни заболявания, диабет и болест на Алцхаймер. Това се съобщава в статия, публикувана в „Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology“.

Учените провели систематичен преглед на научните статии с общо 206 участници. Мъжете първо се хранели с високо съдържание на мазнини (40 процента) и след това преминали към 20 процента мазнини. Оказа се, че нивата на тестостерон намаляват средно с 10-15 процента. Вегетарианската диета беше особено лоша в това отношение, поради което тестостеронът спадна с до 26 процента.

Известно е, че високият прием на мононенаситени мазнини, открити в зехтина, авокадото и ядките, може да увеличи производството на тестостерон. Омега-6 полиненаситените мазнини, които се намират предимно в растителни масла, могат да увредят клетките, произвеждащи тестостерон, когато се окислят.

Традиционно диетичните насоки се фокусират върху ограничаването на приема на мазнини, като настоящите разпоредби на Обединеното кралство и САЩ ограничават приема на мазнини до по-малко от 35 процента от общите калории. Сега обаче се появяват все повече изследвания, показващи ползите от диетите с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *