88 години от рождението на феноменалната Монсерат Кабайе

Преди 88 години, на 12 април 1933 г., в Барселона се ражда музикалният феномен, с неповторимо сопрано, Монсерат Кабайе. Детството и преминава в бедност. Бащата е работник в завод, а майка и дизайнерка на дрехи, но без постоянна работа.

От малка Монсерат проявява интерес към музиката и на 9 години започва да ходи на уроци по пеене. Когато е на 14 г., баща ѝ се разболява и се налага да напусне работата си в местния завод. Монсерат започва работа като шивачка, за да помага в издръжката на семейството. Това е времето на Голямата депресия, Испанската гражданска война.

Бъдещата оперна прима изучава музика и вокал в Консерваторията Лисеу в родния си град. Завършва в класа на Еугения Кемени със златен медал. След дипломирането си заминава за Италия, а по-късно за Швейцария. През 1957г. в Базел дебютира в ролята на Мими в операта „Бохеми“ от Пучини. Следващата година пее във Виенската Щатсопера, а през 1960 година за пръв път стъпва на сцената на Миланската скала. През 1960-1961 г. пее в Бременската опера, след което се завръща в Барселона и дебютира в „Арабела“ от Рихард Щраус. През 1964 г. Монсерат Кабайе се омъжва за испанския тенор Барнабе Марти, с когото имат две деца. Държи много на семейството, което е най – важното за нея.

Кабайе започва да жъне световни успехи през 1965 година. На сцената на операта в Ню Йорк тя изпява брилянтно изключително трудната роля на Лукреция Борджия. Със следващите си роли /на Маргарита от „Фауст“ в Метрополитън опера и като кралица Елизабет в „Роберто Деверьо“/ бъдещата прима пленява публиката. През 1966 дебютира във флорентинската опера в „Трубадур“ от Верди, а през следващата година играе в „Пиратът“ от Белини.

През 1969, в ролята си на Елизабета, заедно с Пласидо Доминго и Пиеро Капучили, в „Дон Карлос“, на Арена ди Верона взривяват публиката. В тази постановка тя оставя без дъх събралата се 10-хилядна публика. Последният тон от вокалната ѝ партия, Монсерат задържа повече от 20 такта след финалните акорди на оркестъра. През 1970 г. дебютира и на сцената на „Ла Скала“ с Лукреция Борджия, а през 1972 г. – в „Ковънт гардън“ в ролята на Виолета от „Травиата“.

През следващите години Кабайе достига апогея в кариерата си. Тя гастролира в най-големите оперни театри и става прочута със своето сопрано белканто и интерпретациите си на роли от Росини, Белини и Доницети.

Голямата звезда на операта, заедно с голямата звезда на рок музиката Фреди Меркюри, правят дуетната песен „Барселона“, написана специално за родния град на Монсерат. С нея те участват в състезанието за за химн на Летните олимпийски игри в Барселона, но не печелят. Песента обаче веднага става хит и завладява сърцата на милиони хора по света. Двата брилятни гласа пеят с огромен успех многократно, а песента се превръща в химна на града. През 1999 Кабайе изпълнява „Барселона“ преди началото на финала на Шампионската лига на Ноу Камп. Гласът на Меркюри е пуснат на запис, а на огромен екран се излъчват кадри с пеещия Фреди. Кабайе отказва да пее песента в дует с друг изпълнител. Отказва и предложения да прави други подобни дуетни песни, защото „това, което направихме с Фреди беше много специално за мен и знам, че няма да се повтори“.

Безспорната прима на световната оперна сцена е неуморна в сценичните си изяви и същевременно продължава да учи нови роли. През 2002 дебютира като Катерин от операта „Хенри VIII“ на Сен-Санс, а през 2004 в главната роля в „Клеопатра“ от Масне. През следващите години продължава с рецитали и концерти, предимно в Германия и Испания, а през 2007 участва в представления на Виенската опера. През 2008 участва в концерти, посветени на Олимпийските игри в Пекин.

Въпреки напредналата си възраст „сеньора сопрано“ продължава да пее и да раздава радост на своите почитатели. В репертоара и са включени повече от 125 оперни партии. В годината на 80-годишния си юбилей (2013) тя изнася 25 концерта в много европейски столици. До последно певицата подготвя майсторски класове и предава опита си на млади изпълнители. Посвещава се и на благотворителната дейност. Заедно с дъщеря си – Монсерат Марти, организират благотворителни концерти в редица „горещи точки“ на планетата. Тя е посланик на ЮНЕСКО и основава фондация за подпомагане на нуждаещи се деца в Барселона.

Българската публика три пъти има щастието да се наслади на брилянтния ѝ глас. За последно, на 83 г., след наскоро претърпяна операция, оперната прима изнася голям концерт в зала 1 на НДК, на 10 октомври 2016г. В него вземат участие дъщеря и Монсерат Марти и ученикът и Джорди Галан, както и музикантите от Симфоничния оркестър на БНР.

„Тя притежава един от най-красивите гласове, излизали някога от човешкото гърло“, пише списанието „Stereo Review“ за оперната прима през 1992г. Голямата Монсерат почива на 6 октомври 2018г., но продължава да живее в сърцата на нейните почитатели, а красивият и глас ще продължи да звучи по света, чрез многобройните й записи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *