Томас Харис: Човекът, благодарение на когото Антъни Хопкинс спечели Оскар

Томас Харис е американски писател, автор на едни от най-известните трилъри на нашето време. Томас Харис е роден през 1940 в Джаксън, щата Тенеси, САЩ и докато израства живее в три различни града. Учи във филологическия отдел на университета в Байлор. По време на следването си работи като журналист в местната преса. На 24-годишна възраст завършва и предприема пътуване из Европа.

През 1968 заживява в Ню Йорк и в продължение на 6 години работи за Асошиейтед прес. Отразява престъпността в САЩ и Мексико. Трупа безценен опит като журналист, опознавайки тъмната страна на живота. Сблъсква се с много факти от действителността – омраза, насилие, жестокост, несправедливост. През 1972 г. в Мюнхен, когато 11 израелски спортисти бяха зрелищно убити по време на Олимпийските игри, е потресен целия свят. Това събитие се отразява се и на Харис, в чиято глава се заражда сюжет за първия му роман. Издава го през 1975, със заглавие „Черна неделя“ и веднага му донася световна слава, както и добри финансови постъпления.

Следва ерата на доктор Ханибал Лектър. „Червения дракон“ излиза 1981 г. и се превръща в световен бестселър. Седем години по-късно написва спиращия дъха роман „Мълчанието на агнетата“, който печели не само признанието на читателите, но и победа в номинацията „Най-добър роман“ на наградата „Брам Стокър“. Продажбите достигат 12 милиона копия. Единадесет години по-късно излиза „Ханибал“. Последният от поредицата трилъри е „Ханибал Лектър: Зараждането на злото“ (2005г.). Петте романа са филмирани и, както и бестселърите му, се превръщат в хитове. Томас Харис се включва като сценарист в работата по всички адаптации, което несъмнено допринася за майсторското отразяване на същността на творбите му. Блестящата игра на Антъни Хопкинс, превъплътил се в ролята на знаменития психопат, заслужено му донася „Оскар“ за главна мъжка роля в „Мълчанието на агнетата“ през 1991г.

След 14-годишно „мълчание“, неподражаемият майстор на трилъра зарадва читателите с нова книга – „Кари Мора“, чиято световна премиера бе на 21 май 2019 г. Трилърът е история за злото, алчността и последствията от тъмните мании. В романа не присъства Ханибал, героите са други, но отново се чете „на един дъх“.

„С „Кари Мора“ Харис прави онова, в което е най-добър – отвежда на едно пътешествие, от което ви полазват мравки, а напрежението ви кара да си гризете ноктите. Тази книга няма да ви остави да спите, нито да ядете. Тя просто крещи да бъде погълната наведнъж, заедно с кориците.“ Питсбърг Поуст Газет.

Някои литературни критици основателно предричат евентуалното продължение на „Кари Мора“, но това ще покаже бъдещето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.