Томас Харис: Човекът, благодарение на когото Антъни Хопкинс спечели Оскар

Томас Харис е американски писател, автор на едни от най-известните трилъри на нашето време. Томас Харис е роден през 1940 в Джаксън, щата Тенеси, САЩ и докато израства живее в три различни града. Учи във филологическия отдел на университета в Байлор. По време на следването си работи като журналист в местната преса. На 24-годишна възраст завършва и предприема пътуване из Европа.

През 1968 заживява в Ню Йорк и в продължение на 6 години работи за Асошиейтед прес. Отразява престъпността в САЩ и Мексико. Трупа безценен опит като журналист, опознавайки тъмната страна на живота. Сблъсква се с много факти от действителността – омраза, насилие, жестокост, несправедливост. През 1972 г. в Мюнхен, когато 11 израелски спортисти бяха зрелищно убити по време на Олимпийските игри, е потресен целия свят. Това събитие се отразява се и на Харис, в чиято глава се заражда сюжет за първия му роман. Издава го през 1975, със заглавие „Черна неделя“ и веднага му донася световна слава, както и добри финансови постъпления.

Следва ерата на доктор Ханибал Лектър. „Червения дракон“ излиза 1981 г. и се превръща в световен бестселър. Седем години по-късно написва спиращия дъха роман „Мълчанието на агнетата“, който печели не само признанието на читателите, но и победа в номинацията „Най-добър роман“ на наградата „Брам Стокър“. Продажбите достигат 12 милиона копия. Единадесет години по-късно излиза „Ханибал“. Последният от поредицата трилъри е „Ханибал Лектър: Зараждането на злото“ (2005г.). Петте романа са филмирани и, както и бестселърите му, се превръщат в хитове. Томас Харис се включва като сценарист в работата по всички адаптации, което несъмнено допринася за майсторското отразяване на същността на творбите му. Блестящата игра на Антъни Хопкинс, превъплътил се в ролята на знаменития психопат, заслужено му донася „Оскар“ за главна мъжка роля в „Мълчанието на агнетата“ през 1991г.

След 14-годишно „мълчание“, неподражаемият майстор на трилъра зарадва читателите с нова книга – „Кари Мора“, чиято световна премиера бе на 21 май 2019 г. Трилърът е история за злото, алчността и последствията от тъмните мании. В романа не присъства Ханибал, героите са други, но отново се чете „на един дъх“.

„С „Кари Мора“ Харис прави онова, в което е най-добър – отвежда на едно пътешествие, от което ви полазват мравки, а напрежението ви кара да си гризете ноктите. Тази книга няма да ви остави да спите, нито да ядете. Тя просто крещи да бъде погълната наведнъж, заедно с кориците.“ Питсбърг Поуст Газет.

Някои литературни критици основателно предричат евентуалното продължение на „Кари Мора“, но това ще покаже бъдещето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *