Учени прогнозират безпрецедентно бедствие в Антарктида

Учени от Университета в Рединг прогнозираха, че повече от една трета от площта на ледения шелф на Антарктида може да бъде изложена на риск от колапс в морето, ако глобалните температури достигнат 4 градуса по Целзий над прединдустриалните нива. Това се съобщава в статия, публикувана в „Geophysical Research Letters“.

Изследователите проведоха регионални климатични симулации с висока разделителна способност, за да предвидят ефектите от топенето и оттичането на вода върху стабилността на ледения шелф.

Според различни сценарии, глобалните температури могат да се повишат с 1,5, 2 и 4 градуса по Целзий този век, ускорявайки топенето на леда в Антарктида до безпрецедентни нива. Самите ледени рафтове играят ролята на запушалка, предотвратявайки напускането на огромни маси лед от брега в океана.

Всяко лято ледът на повърхността на ледения шелф се топи и се влива в малки пролуки в снежния слой отдолу, където отново замръзва. Ако има твърде много топяща се вода, тя може да разцепи ледника и да го накара да рухне в морето, както се случи с ледения шелф на Ларсен Б през 2002 година.

Учените определиха ледените рафтове Larsen C, Shackleton, Pine Island и Wilkins като най-застрашени от колапс, когато се затоплят с четири градуса по Целзий. Като цяло 34 процента от площта на всички антарктически ледени шелфове, еквивалентни на половин милион квадратни километра, биха били изложени на риск от катастрофална дестабилизация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *