Маги Халваджиян: Една част от младите хора в България не са подготвени за живота

Животът има своите жестоки железни правила и в него властва законът на джунглата, каза Магърдич Халваджиян при срещата си със студенти във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Затова не очаквайте някой да ви даде нещо наготово. Трябва непрекъснато да се борите, ако искате да имате успехи и да бъдете номер едно, бе един от съветите, които телевизионният режисьор и продуцент даде на младите хора. 

Гостуването му във Велико Търново бе свързано с представянето на автобиографичната му книга “Без реклами”, което бе част от инициативата „Фоайе на книгата с автограф“ на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“. Освен за нея, Халваджиян говори и за едни от най-интересните моменти в живота си – за телевизията, за снимането на музикални клипове, за отношенията с известни личности от България и света, за куриозите, за хубавите и тъжни лични спомени. 

„За мен най-важното нещо в живота, освен хубавото семейство, е да имаш работа, която не просто обичаш, а в която си влюбен“, каза популярният гост.

„През всичките тези години само веднъж съм изпадал в депресия, иначе просто не ми е оставало време за това, тъй като аз съм един тотален работохолик“, каза Халваджиян.

„Когато човек обича работата си, той ѝ се отдава изцяло. От 1996 г. до 2010 г. не бях почивал изобщо. И чак тогава реших да презаредя малко батериите като отидох на Малдивите. Защо точно там? Защото там мога да бъда сам и да се чувствам като един истински съвременен Робинзон Крузо в компанията само на шест книги”, поясни той.

Според него една част от младите хора в България не са подготвени за живота, в който предстои да влязат след завършването на висшето си образование. Някои от студентите са крайно неориентирани и живеят в балон, а за това са виновни родителите, учителите и преподавателите в университетите, смята Маги Халваджиян. Младежите учат някаква суха материя, а не истината и философията за живота, която ще им бъде полезна в бъдеще, обясни той. Според него най-големите неудачници са тези, които се отказват твърде лесно и затова той даде съвет на студентите никога да не се отказват, но да си дават сметка, че успехът има цена и за него са нужни много труд, постоянство и лишения.

Халваджиян подчерта, че не се срамува, когато го определят като комерсиален и дори се гордее с това. Мисля, че има какво да се научи от тази книга, защото това е един 57-годишен път, каза Халваджия. Той добави, че за написването й му е помагнал Влади Априлов и това им е отнело около две години. 

Оправдаването и оплакването се превърна в национален спорт. Моето разбиране за нещата е, че ако трябва нещо да свършиш, го вършиш, без да мрънкаш и да търсиш вината другаде. Ако не ти се получава опитваш отново, докато ти се получи. Аз знам колко струвам и вече мога да се продам твърде скъпо. За успеха е нужна опаковка, която трябва да е достатъчно лъскава, за да привлече вниманието. Човек трябва да има самочувствие, за да успее да се продаде, но в същото време да не се самонадценява, а да има реална представа за собствените си сили и възможности, каза пред аудиторията Халваджиян.

След представянето на книгата Магърдич Халваджиян отговори на въпросите на присъстващите в аулата на ВТУ, а накрая отдели време за да раздаде автографи и снимки на всички желаещи.