„Огледало на войната“ в „Темата на NOVA“

Това е свят, който не познаваме. Далечно място, където белези напомнят за миналото, а бъдещето носи единствено разруха. Пътят на бягащите оттам е дълъг и опасен, а оцеляването им – понякога е равносилно на чудо. В „Темата на NOVA” тази събота журналистът Запрян Запрянов и операторът Ангел Пешков влизат в света на децата бежанци.

Над 100 от тях живеят днес в Регистрационно-приемателния център в Харманли. 13 години след началото на войната в Сирия, жертвите на конфликта са стотици хиляди, а бегълците – милиони. Вече цяло поколение расте с войната. Сред децата, които не познават свободния свят, е 12-годишната Симаф. Майка й и баща й са дали всичките си средства, за да й осигурят път за бягство, въпреки че самите те не са успели да стигнат с нея до Европа.

Днес Симаф за първи път ходи на училище и вече учи български език. За да имат допълнителна закрила, тя и останалите деца бежанци ще бъдат преместени в нова сигурна зона, създадена с помощта на УНИЦЕФ и на Агенцията за бежанците. Какви истории и какви мечти живеят сред стените на защитената зона? И защо очите на децата там са огледало не само на войната, но и на нас самите?Гледайте „Огледало на войната” в „Темата на NOVA“ на 27 април, веднага след Новините на NOVA в 19:00 часа.