„Вкусът на България“ стартира приключение в магичния Пловдив

Тази събота от 11:00 ч. „Вкусът на България“ по bTV ще пристигне в най-стария жив град в Европа, с изключително богата история и култура – Пловдив, а зрителите ще узнаят неподозирани и любопитни факти за това магично и неповторимо място.

Водещата Мария Жекова ще посети местна традиционна сладкарница,  след което ще научи историята на кулинарните пловдивски специалитети от миналото, а именно жабешки бутчета и костенурки.

В пловдивската библиотека „Иван Вазов“ зрителите ще се докоснат до най-древния й и ценен архив, който датира от далечната 1685 година. Главният библиотекар ще разкаже пред камерата няколко забележителни и много интересни истории за създаването на библиотеката, а една от тях дори ще разплаче Мария Жекова.

Вдъхновена от първото издание на първата българска готварска книга, написана през 1870 г. от Петко Славейков, водещата ще приготви оригинална и много стара рецепта със солено-сладък привкус – „пъпешова долма“. А какво означава авготарахо и как се прави напитката „салепа“ – зрителите ще разберат в събота от 11:00 ч. по bTV.

На финала всички пред екраните ще се насладят на разходка из Стария град на Пловдив, който впечатлява с духа си и с невероятната архитектура от Античността, Средновековието и Възраждането. Мария ще посети перлата в старинен Пловдив – най-старата къща на фамилия Клианти, обявена за архитектурен и художествен паметник с национално значение.

Гледайте „Вкусът на България“ в събота (30 март) от 11:00 ч. по bTV.