МВР Търговище предупреди за опити за телефонни измами в района

За опити за телефонни измами предупреждават от Областната дирекция на МВР в Търговище. Оттам напомнят на гражданите да не се доверяват на телефонни обаждания от непознати и под никакъв предлог да не им предоставят искани от тях пари или ценности, съобщи говорителят на дирекцията Ани Кръстева. 

От началото на март в област Търговище отново са регистрирани телефонни обаждания до частни номера от неизвестни лица, които се опитват да ги въведат в различни измамни схеми. Сред тях са необходимост да бъде оказано съдействие на полицейските органи, които провеждат акция по задържане на извършители на измами; необходимост да се предостави парична сума за лечението на близък, на когото предстои спешна операция; и пр.

Сценариите са много и разнообразни, а извършителите са твърде изобретателни. Най-често те успяват да въведат в заблуждение възрастни хора, спекулирайки с обичта им към близките им и готовността всячески да им помогнат, както и с уважението им към институциите и  желанието им да им съдействат при необходимост.

Добър знак е, че хората от областта все по-често разпознават престъпните намерения на такива хора, преустановяват комуникацията с тях и до момента през настоящата година не са допуснали да станат тяхна жертва, уточни Кръстева. За да могат и други граждани да се предпазят от подобни престъпни намерения, експертите отново апелират гражданите да бъдат бдителни и им напомнят основните правила на поведение, в случай че попаднат в подобна ситуация.