Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ продължават още 24 часа

Президентът Румен Радев връчи днес първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател Мария Габриел, издигната от най-голямата по численост парламентарната група – на ГЕРБ-СДС. Преговарящите от ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) ще преговарят още 24 часа. Утре Мария Габриел ще върне мандата, съобщиха от ГЕРБ-СДС.

Преговорният екип на ГЕРБ, начело с Мария Габриел, прие предложението на коалиция ПП-ДБ за още 24 часа преговори. Заявяваме категорично, че утре, 19 март 2024 г., преговорите с ПП-ДБ ще бъдат финализирани до 12:00 часа. Кандидатът на ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел ще отиде утре при президента Румен Радев с окончателното решение, се посочва в съобщение на пресцентъра на ГЕРБ-СДС. 

Мандатът бе връчен със закъснение от малко повече от 10 минути. В сградата на президентството пристигнаха номинираната за министър-председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел и водения от нея преговорен екип в състав Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян. Освен тях при президента за връчването на мандата пристигнаха министър-председателят в оставка Николай Денков и съпредседателят на парламентарната група ПП-ДБ Кирил Петков.

Стана ясно, че преди връчването на мандата преговарящите формации са провели среща в сградата на парламента, а преговорите между двете коалиции продължават и днес следобед, обяви Мария Габриел след връчването на мандата. 

Двете преговарящи страни ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ си дадоха срок от 24 часа за утвърждаване структура и състав на Министерския съвет и подписването на споразумение за съвместно управление и механизъм за вземане на решения. 

Мария Габриел, която прие мандата от името на първата политическа сила, заяви че го прави с чувство на отговорност. Седем дни е срок, който не приемам. Трябва в максимално кратко време да изчистим нещата, коментира Мария Габриел. Надявам се в следващите 24 часа да финализираме споразумението, нямаме различия за приоритетите на страната, добави тя.

Пред президента казах, че от името на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС приемам с чувство за отговорност номинацията да бъда премиер, защото България има нужда от стабилност, но тя трябва да се гради на ясни принципи, на публичност, прозрачност, равнопоставеност в управлението, споделена отговорност, общи приоритети и желание страната да върви напред чрез реформи, посочи Габриел.

Тя обясни, че с ПП-ДБ са дошли заедно при президента, защото партньорите им са поискали още малко време. И изрази надежда  да успеят да финализират преговорите през следващите 24 часа. Споразумението и съставът на Министерския съвет вървят в пакет, за нас е важно всичко да бъде изговорено и много ясно да кажем, че сме заедно, защото имаме тези принципи, подчерта Мария Габриел. Тя уточни, че с ПП-ДБ нямат различия за реформите, те са свързани със съдебната система, борбата с корупцията, регулаторите. И приоритетите, и реформите, и Министерският съвет вървят ръка за ръка, убедена е Мария Габриел. По думите ѝ преговорите ще продължат още този следобед, в момента, в който има яснота по позициите, те ще бъдат обявени.

Ние ще подпишем споразумението, имаме нужда нещата да бъдат изговорени, преговорите продължават, за да стане ясно, че се върви в пакет – споразумение и състав на правителството, поясни Мария Габриел.

Николай Денков каза, че до вчера от ПП-ДБ не са имали яснота дали ще бъде подписано споразумението. Всъщност вчера ни беше казано, че няма да бъде подписано. Сега вече имаме съгласие, че това споразумение ще бъде подписано, ако трябва ще доуточним още текстовете и можем да погледнем и състава на правителството, обясни Денков.

По думите му разбирането на ПП-ДБ е, че споразумението и съставът на правителство трябва да бъдат подписани заедно. „Това, което мога да кажа, е, че сутринта, това, което беше представено като проектосъстав, ние го виждаме за първи път. В този вид то за нас е неприемливо, така че тепърва ще обсъждаме и този списък“, заяви Денков по повод на медийни публикации, представящи проектосъстав на кабинет, предложен от ГЕРБ–СДС. 

Вчера вечерта и двете преговарящи страни дадоха извънредни брифинги. От ГЕРБ-СДС обявиха, че, ако до обяд в понеделник „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) покажат желание да споделят властта, а не да я държат единствено и само за себе си, тогава може да продължат разговорите. Час по-късно и от „Продължаваме промяната-Демократична България“ отговориха, че са готови да спазят обещанието, което са си дали с ГЕРБ-СДС преди девет месеца. Призоваха Бойко Борисов да се намеси в създалата се ситуация, а Мария Габриел да не връща днес празна папката на президента.

На 6 март парламентът гласува оставката на Николай Денков като министър-председател, излъчен с мандата на „Продължаваме промяната – Демократична България“. 

Преди девет месеца от ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) се споразумяха за ротационно правителство. На 6 март бе планувана оставка и ротация на министър-председателите. Първоначално от ПП-ДБ предложиха меморандум за съвместно управление, от ГЕРБ-СДС настояха за подписването на коалиционно споразумение. Вчера вечерта от ПП-ДБ разпространиха текста, под който двете формации трябва да сложат подписа си, а именно споразумение за съвместно управление и механизъм за вземане на решения.