Екипът на „Защото обичам лошото време“ ще гостува на „София филм фест на брега“

Режисьорът Яна Лекарска, актьорите Неда Спасова и Владимир Михайлов, както и продуцентът Калин Калинов ще бъдат сред официалните гости на предстоящия „София филм фест на брега“ на 24 март. В Бургас екипът ще представи филма си „Защото обичам лошото време“, съобщават организаторите от „Арт фест“.

Филмът е пълнометражен дебют за Яна Лекарска, която освен режисьор, е и негов сценарист. Главните роли са поверени на Неда Спасова и Владимир Михайлов. В останалите роли се изявяват още Боряна Пунчева, Елени Декидис, Веселин Ранков, Иван Бърнев. Оператор е Младен Минев. 

Историята проследява отношенията на Ирина и Борис, които като деца са прекарвали летата си в крайморско градче, в което се срещат случайно отново след 20 години. Техният стремеж да преоткрият миналото може би ще промени и бъдещето им, гласи част  от анотацията на филма.

Яна Лекарска завършва кинорежисура в Нов български университет в класа на проф. Георги Дюлгеров, а след това и в университета „Чунг-анг“ в Сеул, Южна Корея. Участвала е в програмите за развитие на млади таланти на фестивали като „Берлинале“, Сараево, Токио и „Филм+ 2019“. През 2013 г. прави дебютния си късометражен филм „Пробуждане“, който получава признание не само в България, но и по света.

Както БТА писа, 22-рият “София филм фест на брега” ще се проведе от 21 до 29 март в Културен дом НХК. Той ще бъде открит с филма „Паднали листа“ на Аки Каурисмаки, а веднага след него премиерно ще бъде прожектиран и документалният филм за бургаския драматичен театър „Адриана Будевска“ на режисьора Слави Георгиев, озаглавен „Отвъд завесата“. Един от специалните гости тази година ще бъде известният сръбски режисьор Радивое Андрич, който ще представи продължението на хита си „Светкавици отново!“.

Освен селекция от най-добрите местни и международни заглавия, публиката ще може да гледа и 12 късометражни филма. Пълнометражните ще се борят за една от двете големи награди – на Община Бургас и тази на публиката. Съпътстващата програма предвижда и прожекция за хора с увредено зрение, изложба на филмова тема и литературна вечер. За шеста поредна година успоредно с фестивала ще се проведе и „Киноклас Бургас“, воден от режисьора Надежда Косева, чийто най-нов филм „Клопка“ ще закрие форума в морския град на 28 март.