Мутафчийски за скалата: 1 е да отвориш писмо от пощата, а 9 – да отидеш на бар

Председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски обяви по какви критерии са били формирани противоепидемичните мерки у нас, отбелязвайки, че тяхната строгост към днешна дата е доста под 40 процента.

Те са формирани по Тексаска скала, която определя индекса на опасност на предаване на заразата в различни социални дейности. Скалата е от 1 до 9.

„С 1 е да отвориш писмо от пощата, а с 9 – да отидеш на бар. С 9 са и религиозни събирания над 500 души, а също така и концертни зали без определени места. Следващите по опасност са ресторанти и фитнеси. Футболните и баскетболните мачове са по средата, между 6 и 7.

Сами знаете, че почти не остана футболист, който да не е бил заразен. Но ако играчите се намират по средата на индекса, то публиката се намира твърдо на 8. Ресторантите с външни помещения пък са с индекс на опасност от заразяване 3. Магазините са в индекс 4, а по-малките магазинчета за храни са в индекс 3.

Когато дискутирахме рахлабването на мерките, най-човешките доводи касаеха образованието и здравеопазването. Защото в момента болниците са пълни с пациенти, които не са болни от коронавирус. Тогава знаете, че бяха отложени всякакви планови операции. По отношение на учениците си мисля, че образователният министър бе пределно ясен.

Началните класове нямат възможност за качествено дистанционно обучение. Така че това беше един премерен риск, който трябваше да се поеме и трябваше да жертваме нещо друго, за да може нашите деца да се обучават. Това е човешко. Оттам-нататък знаете как върви степента на отхлабване на мерките. Винаги ситуацията трябва да се следи динамично, което и ние правим“, коментира Мутафчийски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *