Отбелязваме международния ден на ромите

На 8 април отбелязваме международния ден на ромите. По време на Втората световна война над 500 000 роми са били изпратени в концентрационни лагери. Подобно на други преследвани от нацистите групи, много от ромите никога не са се завърнали. България е единствената държава в Европа, която освен своите евреи, спасява и ромите от нацистките концлагери.

На 8 април 1971 г. в Лондон се провежда и Първия ромски конгрес. Целта му е да се обединят и систематизират усилията на международното ромско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на тази малцинствена група: образование, бедност, сегрегация.

Международният ден на ромите (8 април) се чества ежегодно от ООН и Европейския съюз от 1992 г. Предложението е на международната организация „Романо юнион“. Изборът на датата не е случаен. На тази дата се чества освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война.

Сигурно ще се намерят много хора, които не искат и да чуят за роми. Но факт е, че те са част от нашето общество, а много от тях продължават да се сблъскват в ежедневието си с дискриминация. Непознаването на специфичните особености на поведенческите и културни стереотипи на ромската общност са причина за неефективна и затруднена комуникация. Нежеланието за взаимодействие и дистанцираност на тези общности води до генериране на социално неравенство, изолация, отпадане на деца от училище в различни етапи на обучение.

Проблемите за интеграцията на ромската общност са проблеми и на обществото. Изисква се желание и усилия за осигуряване на ефективно равенство и намаляванена различията между ромите и останалата част на населението. Но процесът на интеграция на ромите е двупосочен. Необходимо е и ромите да се формират като активна част от обществото, а не да са пасивни жертви на дискриминация.

Интеграцията е въпрос на споделени ценности. Споделянето на ценности е въпрос на диалог и взаимно уважение. Диалогът е възможен само при равнопоставеност на позицията на говорещите и на изграждане на емоционална интелигентност и способност за емпатия.

Образованието е ключът към ромската модернизация и не само ромската. Интеграцията чрез и в образователната система е най-важната предпоставка за цялостния процес на модернизация на ромската общност и в голяма степен определя поведението и на пазара на труда, нейния здравен статус, условията на живот. Интеграцията е значим процес, в който участието на квалифицирани педагози, подготвени образователни и социални медиатори и обучен административен персонал е от решаващо значение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *