Сериалът „Вина“ и студиото „Мечтата България“ сред най-гледаните програми на 3 март 

Излъчването на девети епизод от втори сезон на сериала на БНТ – „Вина“ – е гледано от 404 000 зрители в неделната вечер на 3 март. Това го поставя на първо място сред излъчените сериали в телевизионния ефир с аудиторен дял от 17,3% (целева група възраст 4+). Високообразованата телевизионна аудитория също предпочете сериала на БНТ пред излъчваното подобно програмно съдържание от останалите телевизии, като 21,6% от зрителите с висше образование избраха да гледат БНТ 1 навръх националния празник на България Трети март.

БНТ е най-големият продуцент на телевизионно кино в България, като сериалът „Вина“ е част от филмопроизводството на обществената телевизия.

Епизодите от „Вина 2“ се излъчват всяка неделя от 21:00 ч. по БНТ 1, с повторение в събота от 16:00 ч. по БНТ 1. Повторението на девети епизод е в събота, 9 март, от 16:00 ч. по БНТ 1. Броени седмици преди финалa на втория сезон на хитовия сериал на БНТ, в два специални епизода в епоха – на 3 март и на 10 март – „Вина“ пренася зрителите назад във времето, за да разкаже началото на „Маркова изба“ през вълнуващата история на Марко Велчев и жена му Катина – прадядото и прабабата на Филип. Действието се развива между 1922 и 1941 година, като за да пресъздаде автентичната атмосфера на миналото, творческият екип на „Вина“ избира Кордопуловата къща в Мелник – най-голямата възрожденска къща на Балканския полуостров.

Ролите в епоха се изпълняват от актьорите Александър Хаджиангелов, Изабела Иванова Ева Данаилова, Велислав Павлов, Петър Дочев, Фани Коларова, Каталин Старейшинска. Сериалът „Вина“ е с режисьор Виктор Божинов, сценаристи са Ваня Николова, Нели Димитрова и Екатерина Николова. Креативни продуценти на втори сезон са Виктор Божинов и Ваня Николова. Режисьор по монтажа е Нина Алтъпармакова, композитор е Петър Дундаков, оператори са Калоян Божилов и Георги Гвоздев. Художник-сценограф на съвременните епизоди е Самуил Ганев, а на епизодите в епоха – Росица Бакева. Художник по костюмите е Мина Кайе. Изпълнителен продуцент на „Вина“ е Надежда Цветкова. Специалното студио на БНТ – „Мечтата България“ – също е сред най-гледаните програми на Трети март – излъчването му е гледано средно от 307 000 зрители в неделната сутрин с аудиторен дял от 21,8% (целева група възраст 4+).