Учени препоръчват на хората с високо кръвно да избягват солта

Експерти от медицинската общност „Action on Salt“ препоръчват на хората с високо кръвно налягане да спрат да ядат храни с високо съдържание на сол. Toва съобщава британският „Express“.

Учените отбелязват, че високото съдържание на сол в много месни продукти може да има отрицателен ефект върху кръвното налягане и да увеличи риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Според експертите дори месните деликатеси, на чиито опаковки пише „с ниска концентрация на сол“, съдържат голямо количество натрий, който е опасен за пациентите с хипертония. Според „Action on Salt“, високият прием на сол нарушава баланса на натрий в организма, което води до натрупване на течности и впоследствие до високо кръвно налягане.

Отбелязва се, че основният източник на ежедневна консумация на сол е хляб и кифлички, сандвичи, както и колбаси и месни деликатеси.

В началото на април лекарят и телевизионен водещ Александър Мясников изброи осем най-лоши последици от хипертонията. Той каза, че това заболяване може да доведе до инфаркт или инсулт, а също така увеличава риска от съдова деменция и болест на Алцхаймер. Високото кръвно налягане може да причини предсърдно мъждене, исхемична кардиомиопатия, еректилна дисфункция и бъбречна недостатъчност.

Преди това изследователи от медицинския център на Университета Вандербилт публикуват мащабно епидемиологично проучване в списанието „JAMA Oncology“, което предоставя нови познания за киселото мляко. Учените анализираха данни от 1,4 милиона души в САЩ, Европа и Азия и установиха, че яденето на фибри и кисело мляко намалява риска от рак на белия дроб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *