Пресъздадоха обичая коледуване в ентографския музей Етър

Обичаят коледуване беше пресъздаден в Регионалния етнографски музей на открито „Етър“. В коледарската дружина се включиха момчета, участвали в шестото издание на  „Училище за коледари“ на музея.

Инициативата за училището започва през 2017 г. като своеобразна реплика на утвърденото „Училище за лазарки“, показва информация на сайта на музея. Коледарските песни и наричания в българската народна традиция се изпълняват само от млади мъже. С  „Училище за коледари“ се дава възможност на младежи между 14 и 18 г. да се запознаят с празничната обредност, с детайли от символиката на обичая Коледуване, да разучат с помощта на музейни специалисти коледарски песни и наричания. Всички участници в образователната програма „Училище за коледари се включват и във възстановката на обичая коледуване в музей „Етър“.

Коледарите първи оповестяват Рождество Христово. Те са чакани гости. Вярва се, че техните благопожелания в къщата и наричанията край огъня се сбъдват. Затова и домакините специално са приготвили за тях дарове – коледарски кравай с пара и различни благини. Коледарите пеят песни за дома, за всеки член от семейството, за здраве, късмет, любов, щастие.

Утре коледари ще се съберат и в Трявна пред музей „Даскаловата къща“.