Ръсел Кроу чукна 57 години

Холивудската звезда Ръсел Кроу навършва 57 години днес. Той е роден на 7 април 1964 г. в Уелингтън, Норт Айлънд, Нова Зеландия. Когато Ръсел е на 4, семейството се мести в Австралия. Снима се в австралийски сериал още когато е 6-годишен, след което получава роли в различни тв и филмови продукции.

Осем години по-късно семейството му се връща в Нова Зеландия, където баща му отваря пъб. Ръсел се занимава с музика, като се включва с псевдонима Rus le Roq в няколко рок банди. Заминава отново за Австралия, когато навършва 18 годин, с желанието да се занимава с актьорство.

Една година след това, през 1983 е избран за певец и танцьор в австралийската версия на „Брилянтин“. Минават няколко години, докато получи подходящата роля, която да го направи търсен актьор. Това се случва през 1990 г., когато се снима във филма „Затворници на Слънцето“.

През 1991 г. Ръсел Кроу участва във филма „Доказателство“, след което е отличен от Австралийското филмово сдружение с награда за най-добра поддържаща роля. Скоро след това Кроу се превръща в един от най-известните австралийски актьори. Получава и официално признание през 1993 г., когато е отличен с награда за най-добър актьор за ролята му във филма “Бръснати глави“.

Бъдещият звезден актьор не остава незабелязан и в Меката на киното – Холивуд. Първа е Шарън Стоун, която заявява изричното си желание да снима с него. Кроу участва във филма „Бърз или мъртъв“, в който Шарън е продуцент и актриса (1995г.). Следва забележително негово участие в ролята на полицай Уендел Уайт във филма „Поверително от Ел Ей“ (1997г.), както и във „Вътрешен човек“ (1999г.) в ролята на Уайганд. Тя му носи номинации Оскар, Златен глобус, BAFTA и Сателит за най-добър актьор в главна мъжка роля.

Кроу вече е звезда и в Холивуд. Оскар обаче печели за главната роля в следващия филм, който завладява сърцата на публиката по целия свят – „Гладиатор“ (2000). Следват нови хитове с негово участие: „Красив ум“ (2001), „Господар и командир“ (2003), „Късметлията“ (2005), „Американски гангстер“ (2007) ,“Мрежа от лъжи“ (2008 ),“Правилата на играта“ (2009) и др.

За блестящото си изпълнение в „Красив ум“ получава „Златен глобус“ за най-добър драматичен актьор, както и „BAFTA“ от Британската академия за филмови и телевизионни изкуства.

През 2010 г. Ръсел Кроу получава своя звезда на Алеята на славата в Холивуд. В началото на януари 2020г. Актьорът бе награден в категорията „Най-добра мъжка роля – кратък сериал или ТВ филм“ за „Критичен глас“ и през януари 2020г. Ръсел Кроу обаче не присъства на наградите, защото бе доброволец пожарникар в родината си – Австралия, където живее през по-голямата част от живота си.

Пожарите тогава започнаха още през септември 2019 и взеха човеши животи. Самият Кроу пък призова за „обединени и сериозни мерки срещу климатичните промени“. Неговото послание предаде Дженифър Анистън, която прие статуетката му на церемонията.

На 30 март т.г. излезе информация от редица издания, че „Ръсел Кроу е новото попълнение в звездния актьорски състав на четвъртия филм на „Марвел“ за приключенията на бога на гръмотевиците Тор“. На следващия ден актьорът съкрушен сподели в социалните мрежи тъжната новина, че е загубил баща си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *