Хванаха престъпна група, превозвала нелегални мигранти през България

Полицията неутрализира престъпна група, транспортирала нелегални мигранти през България. Задържани са трима чужденци и двама българи. Спецоперацията е реализирана съвместно с Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), в координация с „Европол“ и под ръководството на Софийска градска прокуратура (СГП). Това съобщават от МВР. 

Служители от отдел „Трансгранична организирана престъпност“ в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) започва разследването през 2022 г., след постъпили материали от ДАНС.  Антимафиотите наблюдавали участниците в групата продължително време, с оглед събиране на достатъчно данни за извършваната престъпна дейност. Разпитани са свидетели, направени са огледи на местопроизшествия, претърсвания и изземвания, различни справки и др.

В хода на спецоперацията, реализирана на 7-ми ноември, служителите от ГДБОП, заедно с агенти от ДАНС и под ръководството на СГП, са задържали трима чужди и двама български граждани. Акцията е извършена в координация с „Европол“.

Според събраните данни престъпната група поемала нелегалните мигранти в района на град Елхово и ги извеждала до определени точки в районите на Ямбол и Бургас. Осигурявала им транспорт и квартири за настаняване до и в град София, а в последния етап от реализирания трафик, извеждала нелегалните чужденци до граничната зона със Сърбия. Според информацията престъпната група е била ангажирана с нелегалното превеждане основно на сирийски граждани, транспортирани в групи от пет до 10 човека. За осигуряване на безпроблемното пътуване трафикантите използвали „отцепващи“ автомобили.

Полицията е иззела документи, включително договори за извършвани парични преводи, мобилни телефони, използвани от членовете на групата за комуникация и подаване на координати през приложения за криптирана връзка, дневници със записки, както и суха тревиста маса, реагирала при направения полеви тест на марихуана. Събраната информация показва, че за транспортирането си от Турция до София всеки мигрант е заплащал около 3000 евро, за настаняване в София – 50 евро, а за преминаване през българо-сръбската граница в района на Драгоман – 1500 евро.

Петимата задържани са криминално проявени и осъждани, като трима от тях са с присъди, свързани с нелегална миграция. Спрямо всеки от обвиняемите наблюдаващият прокурор е постановил процесуална принуда задържане за срок до 72 часа с цел довеждането им пред съд. 

Вчера по искане на Софийска градска прокуратура, Софийският градски съд е взел мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение и на петимата задържани. Действията по разследване продължават под надзора и ръководството на СГП.

За първите десет месеца на тази година българските гранични полицаи са предотвратили над 170 000 опита на граждани на трети страни да влязат незаконно на територията на България, съобщиха преди два дни от МВР. Най-натоварена в миграционно отношение е българо-турската граница, където е над 99% от общия миграционен натиск на държавната граница.