Костадин Костадинов: Натискът върху българската рафинерия се увеличава

Много ми е интересно как Европейската комисия (ЕК)  ще разбере колко точно печели Русия, това би трябвало да дойде като информация от руската страна, което няма как да бъде направено най-малкото заради враждебните отношения между ЕС и Русия. Така лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов коментира пред медиите в парламента информация в „Политико“, че „ЕК ще поиска обяснения от България, след като руска петролна фирма в страната се възползва от вратичка в санкциите на ЕС, за да събере 1 милиард евро за военната хазна на Кремъл“.

По-притеснително е другото – виждаме как се увеличава натискът върху българската рафинерия, въпреки че се насажда в общественото мнение, че едва ли не става въпрос за руска рафинерия, подчерта той. По думите му „Лукойл“ е компания, която е международна, има собственост в Швейцария, Холандия с участието на големи транснационални компании. За пореден път политиката взема връх над икономиката и се оказва, че когато някой реши, дори извън България, страната ни трябва да се съобразява с правила, наложени ни от друг, коментира Костадинов

Големият въпрос, според него, е дали България е самостоятелна, суверенна държава, или е провинция на някакъв наднационален и надполитически елит, който е с много мъгляви контури. 

Дерогацията беше с една единствена цел българският вътрешен пазар да има нефтени продукти и към настоящия момент това работи, изтъкна още политикът. Ако изключението бъде премахнато, какво се случва от всичко това, попита той.

Днес председателят на енергийната парламентарна комисия Делян Добрев обяви, че отново ще бъде внесено предложението за премахване на дерогацията.