Децата на Чарли Чаплин – тази неделя в „непознатиТЕ“

Какво е да си дете на знаменитост като Чарли Чаплин? Как сянката на прочутия ти баща се разпростира върху целия ти живот? Как намираш мястото си след неговата смърт? Отговори на тези въпроси търси документалният филм на журналиста Георги Тошев и режисьора Антония Барулова-Михайлова „Децата на Чарли Чаплин“, който bTV ще излъчи тази неделя (12 ноември) от 11:00 ч. в поредицата „непознатиТЕ“.

Зрителите ще научат как симпатягата с огромни обувки и бастунче, който разсмива и до днес хората по цял свят със своите филми, в личния си живот не е имал много поводи за смях. Търсейки голямата любов, Чарли Чаплин има редица мимолетни връзки и три брака преди да срещне Уна О‘Нийл – дъщерята на известния американски драматург Юджийн О‘Нийл. Тогава Уна е на 17 години, а той – на 54. На 15 юни 1943 г. двамата стават семейство, за да останат заедно до края на живота на актьора.

В Америка се раждат четири от децата на семейство Чаплин – Джералдин, Майкъл, Джозефин-Хана и Виктория. Подложен на унищожителни критики поради левите си убеждения във времето на Маккартизма и лова на вещици, Чаплин и семейството му напускат Америка на 17 септември 1952 г. и акостират във Великобритания.

Георги Тошев ни отвежда в швейцарското градче Корс сюр Веве. Там семейство Чаплин създават свой дом, който днес е част от Музея на Чаплин. Там се раждат останалите четири деца – Джейн, Анет, Кристофър и Юджийн, кръстен на прочутия си дядо – драматурга Юджин О‘Нийл.

„Реших да снимам най-голямото и най-малкото дете на семейство Чаплин, за да разкажа чрез техните съдби какво е да си наследник на Чарли Чаплин. Със сигурност не е леко, защото винаги някой ще те сравни със знаменития ти баща…“, споделя Тошев, който успява да събере пъзела на един изключителен живот на бащата на нямото кино през спомените на две от децата му – актрисата Джералдин Чаплин и Юджийн Чаплин.

„Бях на снимачната площадка, когато баща ми снима филма „Графинята от Хонконг“ с Марлон Брандо и София Лорен. Бях на 12-13 години. Ходех през ваканцията, понеже снимаха в Лондон. Имам бегли спомени от София Лорен, беше прекрасна. Помня и Марлон Брандо – темпераментен човек, но аз имах късмет, понеже винаги беше много мил с мен. Помня как докато чакаше да започне да снима, идваше при мен и ми завързваше ръцете с въже, казваше ми: „Опитай се да се измъкнеш!“. Беше много дружелюбен“, разказва Юджийн Чаплин пред Георги Тошев. Според него само сестра му Джералдин е имала най-добрата възможност, талант и характер да стане звезда. За разлика от нея, Юджийн се посвещава на музиката като тонрежисьор и работи с невероятни музиканти като Ролинг Стоунс, Дейвид Бауи, Куин и др.

Още за тайните и наследството на семейство Чаплин и техните деца – тази неделя (12 ноември) от 11:00 ч. в „непознатиТЕ“ по bTV!