Русия глоби TikTok, социалната мрежа призовавала тийнейджърите към протести

TikTok е нарушил руското законодателство и е длъжен да плати глоба. Такова решение по отношение на видео услугата е взел магистратът от Тагански район на Москва.

Нарушението се крие в неспособността да се изтрият потребителски публикации – те, както е установено в Роскомнадзор, съдържат призиви за тийнейджърите да отидат на протестни действия, които не са били съгласувани с властите.

„Да се ​​признае TikTok за виновен в извършване на административно нарушение на 24 януари и да се наложи административна глоба на организацията в размер на 2 милиона 600 хиляди рубли“, гласи съобщението на съда.

В петък миналата седмица за три подобни нарушения на социалната мрежа Twitter същият съд наложи глоби от 3,2 милиона, 3,3 милиона и 2,4 милиона рубли. В съдебното решение се посочва, че глобите трябва да бъдат платени в рамките на 60 дни след влизане в сила на решението.

Очаква се съдът е разгледал материали за подобни административни нарушения срещу Facebook, Telegram и Google в началото на май. По отношение на фирмите са съставени протоколи по част 2 на чл. 13.41 от Кодекса за административните нарушения на Руската федерация (собственикът на информационен ресурс в Интернет не изтрива информация или уеб страница, ако задължението за изтриване на такава информация е предвидено в законодателството на Руската федерация). Глобата за подобно нарушение може да варира от 800 хиляди до 4 милиона рубли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *