Легендарното танцово шоу „Огънят на Анадола“ – тази неделя в „непознатиТЕ“

Как се създава шоу, което се играе над 25 години по цял свят и събира 40 000 души за една вечер? Възможно ли е традицията да бъде продължена с нови средства? Как младите преоткриват позабравени мелодии и ритми днес? На тези въпроси търси отговор документалният филм на журналиста Георги Тошев и режисьора Антония Барулова-Михайлова „Огънят на Анадола“, който ще се излъчи тази неделя (22 октомври) от 11:00 ч. в документалната поредица „непознатиТЕ“ по bTV.

Българският екип прекарва няколко дни с трупата на световноизвестния турски хореограф Мустафа Ердоган, за да запечата атмосферата на легендарното танцово шоу „Огънят на Анадола“, което обикаля света повече от 25 години. Спектакълът е показван на специални сцени пред Айфеловата кула в Париж и Пирамидите в Египет.

„Огънят на Анадола“ е вдъхновен от древната митологична и културна история на Анадола. Представлението разказва за огъня, който възниква от древната мозайка на любовта, културната история и мира в Анадола. „Ако в един език традицията и съвременността се синтезират по правилен начин, този език прескача граници. От локален се превръща в световен“, споделя Ердоган пред Георги Тошев. Хореографът допуска екипа на bTV зад кулисите на мащабната продукция и представя някои от звездите-солисти на шоуто.

Във филма участва Айлин Аккьок, която е една от звездите в „Огънят на Анадола“. Като всяко съвременно момиче, и тя е изкушена от музиката на Бионсе, но се посвещава на танцовата и музикалната традиция на своята страна. Пред камерата на „непознатиТЕ“ застава и дясната ръка на Мустафа Ердоган – хореографът и арт директор на шоуто Алпер Аксой. Според него успехът се дължи на умението на трупата да съхрани традициите. „Още в самото начало, когато стартирахме през 1999 г. , започнахме с идеята за представяне на традиционна музика, танц и история по модерен начин. Искахме да разширим границите на публиката и да покажем шоуто по целия свят“, казва Аксой.

От премиерата на спектакъла на 3 май 2001 г. в Турция, шоуто е играно в 110 държави на четири континента. През декември новата версия ще бъде показана в София и Варна. Днес Мустафа Ердоган има 13 танцови школи из цяла Турция с над 2000 възпитаници в тях.

„За да създам спектакъл, на първо място е важна историята. Трябва да я изучаваме, да я знаем много добре. Когато знаем собствената си история, е много лесно да преценим коя история да разкажем. Най-важни са митологията и философията, комбинацията между тях. Върху изградената културна основа се добавя музика, която е основана отново на митологията. А танците се добавят след изключително прецизни проучвания, с точност на бижутер“, споделя Мустафа Ердоган в документалния филм „Огънят на Анадола“, който зрителите ще могат да гледат тази неделя (22 октомври) от 11:00 ч. в „непознатиТЕ“ по bTV.