БНТ почита паметта на режисьора Павел Павлов

На 89-годишна възраст ни напусна Павел Павлов – дългогодишен режисьор и сценарист в БНТ, един от основателите на телевизионния театър в обществената телевизия. В негова памет Българската национална телевизия променя програмата си.

Тази вечер, 9 октомври, от 20:00 ч. БНТ 2 ще излъчи епизод от предаването „В близък план“ с участието на Павел Павлов.

На 14 октомври, събота, от 18:30 ч. БНТ 4 ще излъчи „Скъперникът“ – телевизионна театрална постановка под режисурата на Павел Павлов по едноименната пиеса на Молиер.

На 15 октомври, неделя, от 21:00 ч. в рубриката „БГ киновечер“ БНТ 1 ще излъчи игралния филм „Горски хора“ под режисурата на Павел Павлов и по сценарий на Иван Станев. В главните роли във филма, екранизация по романа на Добри Немиров „Дело №9“, са актьорите Невена Коканова, Иван Иванов, Коста Цонев, Наум Шопов, Марин Янев и др.

Павел Павлов е роден на 2 април 1934 г. в Червен бряг. Завършва френска гимназия, през 1959 г. се дипломира от ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност „Театрална режисура“, а след това специализира телевизионна и кинорежисура в Берлин. Оставя ярки следи в историята на Българската национална телевизия със своя неподражаем поглед към българската литературна класика. В Златния фонд на БНТ се съхраняват повече от 50 негови телевизионни театрални постановки и над 30 телевизионни игрални филми. Забележителните спектакли „Антигона“, „Училище за сплетни“, „Севилският бръснар“, „Трагичната история на д-р Фауст“, „Страстната неделя“, „Каменният гост“, „Свекърва“ и много други пленяват вниманието на телевизионните зрители през годините наред с емблематични филмови творби като „Чичовци“, „Вечери в Антимовския хан“, „Язовецът“, „Горски хора“, „Есенно слънце“ и др. В литературата дебютира със сборника с разкази „Торба лакърдии“, автор е на 20 книги – спомени за актьори, с които е работил, повести, сценични хроники, исторически роман за Светослав Тертер и др.

Ръководството и екипът на Българската национална телевизия изказват искрени съболезнования на семейството и близките на Павел Павлов.