Захарта вреди и на мускулите

Учени от университета „Токио Метрополитън“ са доказали, че мускулите се регенерират най-добре, когато кръвната захар е ниска. Това противоречи на възгледа, че големи количества глюкоза помагат на жизнените функции на клетките на бозайници.

В този случай сателитните клетки на скелетните мускули, специален вид стволови клетки, участващи в възстановяването на тъканите, са от полза. Новите опасности от захарта се съобщават в статия, публикувана в списание „Frontiers in Cell and Developmental Biology“.

Сателитните клетки на скелетните мускули покриват клетките на мускулните влакна. Когато влакната са повредени, сателитните клетки се активират, размножават и накрая се сливат с мускулни клетки, за да ги възстановят. Учените установили, че докато глюкозата е от съществено значение за развитието на клетките, високите нива на въглехидрати влияят отрицателно върху растежа на сателитните клетки.

В експерименти с високо съдържание на глюкоза, сателитните клетъчни култури винаги се смесват с други клетъчни типове, които растат и се размножават в отговор на високите нива на захар. Изследователите намаляват концентрацията на въглехидрати и получават чиста сателитна клетъчна линия, като потискат развитието на други видове клетки. Според изследователите това показва, че сателитите получават енергия за себе си от друг източник, но бъдещите изследвания ще помогнат да се определи това.

Резултатите от изследванията обясняват защо хората с диабет и висока кръвна захар изпитват загуба на мускулна маса. В бъдеще те също ще помогнат за разработването на методи за подпомагане на здравето на мускулите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *